Jump to content

Welcome to Forum NNS

Do something resonable

SERIAL W KLUBIE NNS

Jezioro Mucharskie (koło Wadowic)

Jackass125
 Share

Recommended Posts

Dzisiaj nad Jeziorem Mucharskim przepięknie, słoneczko, chmurek prawie w ogóle nie było, za to wiał wietrzyk ... W jakiejś odległości ode mnie była jakaś para, a jeszcze kawałek jakiś samotny naturysta ... Woda oczywiście chłodna ... Pływało sporo łódek, żaglówek, jakiś kajak i niestety - czasem pojawiła się motorówka troszeczkę zakłócająca spokój jeziora ... Przepiękne widoki na okoliczne szczyty Beskidu Małego porośnięte lasem i mieniące się cudowną, majową zielenią ...

Dla chętnych jeszcze krótkie info na temat możliwości pozostawienia samochodu ... Oczywiście do plaży prowadzi droga, ale na wjeździe na nią ze skrzyżowania znajduje się znak "Zakaz ruchu wszelkich pojazdów", zatem jeśli ktoś nie chce ryzykować kontaktu z miejscową policją, to proponuję zostawiać samochód na znajdującym się jakieś 700 metrów wcześniej (jadąc od strony Gorzenia Górnego) parkingu przy tej krętej, spadzistej drodze, parking o współrzędnych 49.8273331N, 19.5468256E, aczkolwiek w niedzielę jest tam trochę samochodów. No i motocykli, bo ich pasjonaci upodobali sobie tą drogę... Z tego parkingu jest też ścieżka stromo opadająca w dół i z niej schodzi się bezpośrednio na północny brzeg jeziora, który stanowi naszą plażę ...

Dziś pojechałem samochodem, ale wzorem minionego sezonu, planuję wybrać się znowu na rowerze przewiezionym w niedalekie miejsce pociągiem ... 😎

• Upvote 2

• 3 weeks later...

Dzisiaj byłem nad Jeziorem Mucharskim ... dopiero tuż przed 18-tą. W sobotę z dobrą prognozą pogody postanowiłem wybrać się w Beskidy, a konkretnie w okolice Suchej Beskidzkiej. Samochód zostawiłem w Zembrzycach i stamtąd czerwonym szlakiem turystycznym w kierunku Krzeszowa. W ciągu dnia słonko na przemian przeplatało się z chmurami, temperatura odczuwalna w sam raz na wycieczkę, choć według zapowiedzi było 23 stopnie. Na wędrówce zszedł mi niemal cały dzień, a ponieważ po 17-tej słonko wyzbyło się niemalże wszystkich chmur,  postanowiłem zakończyć dzień wizytą na naszej plaży ... Na wysokości Jeziora Mucharskiego na DK28 jest ruch wahadłowy ze światłami, bo robią jakiś remont ... Na naszej plaży byłem totalnie sam, choć po drugiej stronie jeziora, na tekstylnej było parę osób, ktoś jeszcze pływał rowerku wodnym ... Na plaży byłem niecałą godzinkę, potem jeszcze pizza w pobliskiej pizzerii i powrót do Krakowa ... Super dzień, super wrażenia ... 😎

• Upvote 1

My bywamy ostatnio regularnie ale w tygodniu do południa, plaża jest praktycznie pusta, cała dla nas. W poniedziałek było cudownie, nawet zostaliśmy troszkę dłużej, słonko operowało na naszej plaży calutki dzień. Polecamy wszystkim to miejsce, przybywajcie 😉

• Upvote 1

20 godzin temu, enamorados napisał:

plaża jest praktycznie pusta, cała dla nas

A myśleliście o połączeniu nagiego plażowania ze spacerami po okolicy? Wielokrotnie pisałem, że ten teren jest przepiękny ... Szlaki turystyczne itp. Tak, jak mój ostatni pobyt na naszej plaży był swoistym zakończeniem wędrówki po szlakach (zob. troszkę wyżej :) )

• Like 1

• 2 weeks later...
enamorados

Byliśmy dzisiaj, ponad sześć godzin nagiego , nieskrępowanego opalania na naszej plaży. Cuuuuudownie, przybywajcie 😉

• Upvote 2

Dnia 6.07.2023 o 00:28, enamorados napisał:

nieskrępowanego opalania na naszej plaży. Cuuuuudownie

Hej, chcemy się z żoneczką wybrać na tą plażyczkę tylko bardzo proszę o pomoc, tz. czy może ktoś z was wstawić tutaj pinezke z dokładną lokalizacja Tej Plażyczki, proszę o to gdyż moja Pani szybko się stresuje jak jej przyjdzie szukać miejscówki gdzie po krzakach. 

Napiszcie proszę też jak tam najlepiej dojechać, gdzie zostawić samochód.

Może ktoś znajdzie czas i zamieści jakąś mapkę z zaznaczoną drogą którą tam dojść, czy dojechać.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź

10 godzin temu, yaro napisał:

Hej, chcemy się z żoneczką wybrać na tą plażyczkę tylko bardzo proszę o pomoc

Poczytajcie moje wcześniejsze wpisy, to dowiecie się z nich wszystkiego ... Pisałem już nieraz, jak tam dojść, dojechać i zaznaczyłem północny brzeg z naszą plażą ... Przyjemnego plażowania nad Jeziorem Mucharskim :)

Był ktoś ostatnio nad Jeziorem Mucharskim? Ja nawet miałem się wczoraj wybrać, ale liczyłem się z tym, że w pogodną niedzielę będą tłumy tekstylnych, więc odpuściłem i wskoczyłem do Kryspinowa licząc się z tym, że nad J.M. mogę nie znaleźć miejscówki, a kawałek mam nad to jezioro. Jak pogoda dopisze, spróbuję się wybrać w tygodniu szczególnie, że i parking o współrzędnych 49.8273175N, 19.5467464E w tygodniu jest luźniejszy.

Jeszcze jedna kwestia organizacyjno-lokalizacyjna - im dalej od skandynawskich domków kempingowych idąc brzegiem w kierunku północno-zachodnim, tym lepsze warunki do nagiego wypoczynku. Z półwyspu o współrzędnych 49.8229950N, 19.5538219E ostatnio wypierają nas tekstylni, którzy upodobali sobie to miejsce także do wodowania łódek, szczególnie w dni wolne ... :)

• 1 month later...

Na dziś prognozy pogody przewidywały fajną pogodę, zatem pomimo niewielkiego zachmurzenia prosto po pracy wsiadłem do samochodu i szybciutko przebyłem 50 kilometrów do Zagórza ... Na naszą plażę na północnym brzegu dotarłem równiutko o 15-tej i rzeczywiście było super ... Po naszej stronie jeziora nie było nikogo, a położona na przeciwległym brzegu tekstylna plaża Leniówka też nie była zapełniona ... Cóż, dzień roboczy, popołudnie ... Po trzech kwadransach zauważyłem ciemne chmury deszczowo-burzowe na południowym zachodzie, mniej więcej na wysokości Suchej Beskidzkiej ponad szczytami Beskidu Małego ... W oddali usłyszałem grzmoty, ale ponieważ wiatr wiał od południowego wschodu w kierunku północno-zachodnim, stwierdziłem, ze jeszcze tu zostanę szczególnie, że cały czas było ciepło :) W pewnym momencie na południowo-zachodniej stronie nieba zaczęły się pojawiać błyskawice, przepiękne doprawdy ... Prognoza pogody nie do końca się sprawdziła, ale w tych błyskawicach było wiele piękna ... Wszystkie były bardzo długie ... Zaczął padać deszcz, ale bardzo ciepły, a burza nie dotarła nad samo jezioro, tylko przetaczała się trochę dalej nad Beskidem Małym ... Padało w sumie niecałą godzinę, przyjemne było golasowanie w w deszczu ... Zdjęte ciuchy mi nie zamokły, bo w dni jak dzisiejszy, mam ze sobą worek foliowy, taki na śmieci, do którego w razie deszczu zawijam tekstylia ... Cudowny wypoczynek i fajne miejsce :)

• Upvote 1

Dziś rano nad Jeziorem Mucharskim fantastyczna pogoda :D

IMG_20230826_092152.thumb.jpg.adb14ad1a44b84455e7a9fdce536ea1a.jpgIMG_20230826_092138_1.thumb.jpg.f5e1cd3aa37a63d8a2815ba6bb2d987d.jpg

Na mapce zaznaczyłem na niebiesko obszar wzdłuż linii brzegu gdzie jest sporo fajnych miejsc do rozłożenia się i gdzie dziś zupełnie nie było ludzi. A w miejscu, które zaznaczyłem na żółto, akurat było trochę osób. Pewnie dlatego że był weekend i dodatkowo można wjechać tam autem czy kamperem nad samą wodę. Wydaje mi się, że kilka osób tam po prostu nocowało, co też jest fajną opcją jak ktoś ma taką możliwość :)

mapka.thumb.jpg.b6581ff13e3b91b410bbff9d9583ac88.jpg

@enamorados  Wy rekomendowaliście ten żółty cypelek ale raczej w ciągu tygodnia, tak? :)

Ogólnie Jezioro Mucharskie jest świetne krajobrazowo, jest dość blisko Krakowa i dla osób, które często bywają na Kryspinowie, może być bardzo fajną odmianą. Jego powierzchnia jest ponad 20 razy większa niż Kryspinowa, co daje przyjemne poczucie przestrzeni i jeszcze większej wolności. W oddali ładnie widać góry :) Polecam każdemu kto tylko ma możliwość się tam wybrać i jestem bardzo ciekawy wrażeń osób, które zawitają tam po raz pierwszy :)

26 minut temu, PanTadeusz napisał:

Na mapce zaznaczyłem na niebiesko obszar wzdłuż linii brzegu gdzie jest sporo fajnych miejsc do rozłożenia się i gdzie dziś zupełnie nie było ludzi. A w miejscu, które zaznaczyłem na żółto, akurat było trochę osób. Pewnie dlatego że był weekend i dodatkowo można wjechać tam autem czy kamperem nad samą wodę.

Ten cypelek zaznaczony na żółto był miejscówką N jakiś czas temu, ale od pewnego czasu, szczególnie w weekendy upodobali go sobie tekstylni, w tym osoby biwakujące w kamperach. Do dziś nie wiem, na jakich zasadach można tam legalnie wjechać, bo na wjeździe w drogę prowadząca do niego jest znak "Zakaz ruchu wszelkich pojazdów", a ilekroć tam jestem, to zawsze jest trochę samochodów ... Miejsce, które @PanTadeusz zaznaczył na niebiesko jest fajne i jest częścią całego północnego brzegu, który kiedyś zaznaczyłem na czerwono. I myślę, że z uwagi na - w jakimś sensie - przejęcie cypelka przez tekstylnych, musimy się przenosić bardziej na zachód wzdłuż brzegu północnego (obszar zaznaczony przez przedmówcę jak najbardziej). Kiedyś już wspominałem, że im dalej od tych domków kempingowych, tym lepiej szczególnie w pogodne weekendy ... Do dyspozycji jest cały północny brzeg aż do zachodniego cypla, ja nie tak dawno byłem w miejscu, które oznaczyłem niżej:

obraz.thumb.png.14b10cd5527a1ecd42cc9ef41d465c1a.png

Droga do tej miejscówki prowadzi albo wzdłuż brzegu, albo ścieżką z parkingu drwalskiego tyle, że potem schodząc nad jezioro trzeba przejść kawałek tuż obok "terenu prywatnego" oznaczonego tabliczką ...

Jak już tam dotrzecie, to życzę udanego i przyjemnego wypoczynku :)

Edited by Airliner

Mariano italiano

Byliśmy dziś na rekonesansie, ale mamy mieszane uczucia co do tego miejsca. Najprawdopodobniej przez wczorajsze opady wszystko wygląda trochę inaczej. Do tego miałem wrażenie, że poziom wody jeszcze w ciągu dnia się podnosił. Jedyną sensowną miejscówką wydawała się ta:

Screenshot_20230827_213631_Maps.thumb.jpg.f92a78b76219c39552d73aee5a38251b.jpg

Porośnięta wokół, ze ścieżki nie było jej widać. Dojście wzdłuż brzegu nie było możliwe, ale i tak nie czuliśmy się zbyt komfortowo, ciągle coś przepływało. Fajne miejsce, żeby odpocząć w ciszy, chociaż niekoniecznie w stroju organizacyjnym. Być może jeszcze tu kiedyś wrócimy.

20230827_112126.thumb.jpg.ec15f8bbc716c5d24c0e2aa8e44a3409.jpg

Edited by Mariano italiano

7 minut temu, Mariano italiano napisał:

Najprawdopodobniej przez wczorajsze opady wszystko wygląda trochę inaczej.

Dokładnie tak mogło być, w końcu to jest jezioro zaporowe na Skawie, które w czasie intensywnych opadów ma zatrzymać nadmiar wody ... Nie zniechęcajcie się do tego miejsca, bo naprawdę jest super ... Zapewne szliście z tego parkingu drwalskiego ... ? :)

Mariano italiano
12 godzin temu, Airliner napisał:

Zapewne szliście z tego parkingu drwalskiego ... ? :)

Tak. Trochę ciśnięcia się między drzewami, ale nie było źle, tym bardziej że nie szło się długo.

9 godzin temu, Mariano italiano napisał:

Trochę ciśnięcia się między drzewami, ale nie było źle, tym bardziej że nie szło się długo.

Jak się nie chcecie za bardzo cisnąć między drzewami (choć ja uważam, że to nie jest takie złe), to z parkingu drwalskiego trzeba zejść taką ścieżką, która schodzi stromo w kierunku południowym i jak dojdziecie do brzegu jeziora to skręcić w prawo i wzdłuż linii brzegowej macie cały północny brzeg do dyspozycji. Poniżej załączam jeszcze mapkę, na której linią czerwoną zaznaczyłem obszar, wzdłuż którego spenetrowałem linię brzegową jeziora. Do zachodniego cypla na północnym brzegu można dotrzeć bezpośrednio także leśną drogą, która biegnie od parkingu drwalskiego, oczywiście na skrzyżowaniu leśnych dróg trzeba skręcić w lewo. Kolorem żółtym zaznaczyłem miejsca mogące być potencjalnymi miejscówkami do nagiego plażowania, co wnioskuję z faktu, że ilekroć byłem nad jeziorem, miejscówki te z odległości były wolne. Wydaje mi się, że zaznaczona na żółto miejscówka na przeciwległym brzegu jeziora u stóp miejscowości Mucharz jest o tyle ciekawa, że dojście do niej jest troszeczkę dłuższe (samochód można zostawić w Mucharzu), a to gwarantuje spokój. Byłem tam kiedyś totalnie poza sezonem, właśnie z Mucharza można dojść leśną drogą prawie do samego cypla. Może to być doskonała alternatywa w dni wolne od pracy, gdy miejsce od strony Zagórza zajmują tekstylni, a nie chce się Wam iść wzdłuż północnego brzegu (aczkolwiek wskazane przeze mnie miejsce mojej ostatniej bytności nad Jeziorem Mucharskim jest fajne).

244206008_JezioroMucharskie.thumb.jpg.f84113f9a02a05f30af4d77af860d20f.jpg

Jeśli się Wam to spodoba, życzę przyjemnego wypoczynku, plażowania i eksploracji nowych miejsc :)

Mariano italiano

Dzięki. Będziemy próbować, chociaż pewnie już nie w tym roku.

Dziś nad jeziorem bardzo ładna pogoda :) Słońce mocno grzało, a woda jeszcze nie zdążyła na tyle się wychłodzić by straszyła przed wejściem :) Wszędzie pusto. I cicho. Stan wody dość wysoki, ale na oznaczonych obszarach miejsca do plażowania dalej dostępne. Kto nie był, to jeszcze ma szansę w tym roku by sprawdzić :)

IMG_20230906_123938.thumb.jpg.168343b15d70c64475e504436e7053c3.jpgIMG_20230906_132230.thumb.jpg.c23156580e2825fe13f83f6b73744237.jpgIMG_20230906_132234_1.thumb.jpg.a9b068393e6bd39aef327cdd168181bb.jpg

1 godzinę temu, PanTadeusz napisał:

Wszędzie pusto. I cicho.

Fajnie, że w tej miejscówce Kolega miał ciszę i spokój ... Widać wyraźnie, że sezon wakacyjny się skończył i teraz jak tylko ktoś ma możliwość, to warto wykorzystać ciepłe dni ... Wspaniałe fotki, ładnie widoczna okolica ... Szkoda, że nie mogę dać punkcika Nowicjuszowi ...

9 godzin temu, GołyTyłek napisał:

Ależ to jest piękne miejsce

... i we wrześniu bardzo spokojne ... Wykorzystajcie zatem ciągle utrzymujące się pogodne dni i cieszcie się tym miejscem ... Myślę, że o możliwościach dojazdu nad Jezioro Mucharskie sporo się już w tym wątku napisało i nie powinniście mieć problemu z trafieniem na parking drwalski ... Jak wybierzecie się w weekend, to niestety możecie mieć wrażenia słuchowe od motocyklistów, którzy sobie robią rajdy po tej krętej, stromej drodze, a i skutery wodne oraz motorówki też wnoszą swój udział ... Gorąco polecam dni w tygodniu, aczkolwiek jak już pisałem, również w weekendy znajdziecie bez problemu wolną n-miejscówkę. Korzystajcie z pogody, bo czasu do końca lata niewiele ... :)

Sprawdziłem dziś miejscówkę po południowej stronie jeziora od strony miejscowości Mucharz. Zaznaczyłem Wam na mapie trasę, która prowadzi przez las do tego miejsca. Odległość od parkingu przy cmentarzu to 1,7km. Sama góra, z której trzeba zejść nad wodę ma przewyższenia 110m, natomiast ścieżka prowadząca w dół jest szeroka i łatwo nią trafić na miejsce.

Minus w weekendowy dzień jak dziś jest taki, że przepływa tam trochę skuterów chociaż nie tak bardzo blisko i zdarzy się, że ktoś bliżej brzegu przepłynie na desce, bo też jak widać z mapy jest to najwęższy punkt jeziora i siłą rzeczy tak ten zakręt ludzi prowadzi. Jak komuś to przeszkadza, to można też przenieść się kilka metrów wyżej na osłoniętą polankę do samego opalania, a do wody zejść sobie od czasu do czasu. Z samej miejscowości Mucharz przy cmentarzu też są bardzo ładne widoki w przeciwną stronę niż jezioro.

Autem polecam też przy okazji wizyty okrążyć sobie jezioro, bo jest dużo fajnych miejsc widokowych. Może ktoś z Was znajdzie jeszcze jakieś ciekawsze miejscówki do plażowania. Mnie osobiście urok tego miejsca przyciąga i chciałbym tam jeszcze poszukać innych miejscówek :)

1694266974550.thumb.jpg.ffbef5e61fac7919518ca9a6f98ae3ad.jpgmucharz.thumb.jpg.ca2a78f7ed7fbcda43553db9e8a03e0f.jpg1694266974560.thumb.jpg.bb23a45b13b3e37e182b7ec9ac18c86e.jpg

• Upvote 3

6 godzin temu, PanTadeusz napisał:

po południowej stronie jeziora od strony miejscowości Mucharz. Zaznaczyłem Wam na mapie trasę, która prowadzi przez las do tego miejsca

Super, widzę, że Kolega przetestował drogę, o której wspomniałem 28 sierpnia :) Jak wtedy zaznaczyłem, byłem tam totalnie poza sezonem ... A dziś i ja byłem nad Jeziorem Mucharskim, ale na północnym brzegu i z rowerem. Super wycieczka, w Krakowie zapakowałem rower do pociągu i pojechałem do Stryszowa. Stamtąd asfaltówką do wsi Łękawica, dalej leśną drogą żwirową dotarłem do znanej już zapewne wszystkim krętej i stromej drogi w Zagórzu no i aż do parkingu drwalskiego, skąd zszedłem na brzeg (9,5 km na rowerze). Pogoda super, cieplutko, aczkolwiek woda w jeziorze swoją temperaturą pokazywała, że noce są już zimne. Cudowne widoki na Beskid Mały i na przeciwległą górkę, na której jest wioska Mucharz. Byłem tam niecałe trzy godziny, od kilkunastu minut przed trzynastą do 15.30 i powrót do Stryszowa, tym razem asfaltówką przez Dobiszówkę ... Tam jest chyba jeden z najpiękniejszych widoków na jezioro, które rozciąga się pomiędzy dwoma górami ... Próbowałem sobie wyobrazić, jak wyglądało to miejsce, gdy nie było jeszcze jeziora, lecz tzw. Przełom Skawy ... mam starą mapę turystyczną tych okolic z tamtych czasów ... Dalszy ciąg wycieczki, to zapakowanie roweru do pociągu w Stryszowie i powrót do Krakowa ...

Do środy ma być ładna pogoda, jeśli zatem macie któryś z tych dni wolny, przybywajcie :)

13 minut temu, Airliner napisał:

Próbowałem sobie wyobrazić, jak wyglądało to miejsce, gdy nie było jeszcze jeziora, lecz tzw. Przełom Skawy

Też mnie to właśnie intryguje i próbuję szukać czy są gdzieś dostępne zdjęcia z dawnych lat :D Te które znalazłem nie są zrobione tak żeby oddawały dobrze te znane nam obecnie miejsca i niewiele z nich widać. Jak znajdę jakieś ciekawsze to zamieszczę tutaj. Widziałem ten teren ponad 10 lat temu zanim jeszcze był zalany, ale ten obraz po tylu latach już praktycznie wyparował z pamięci. Nie byłem też wtedy w dolinie a jedynie widziałem ją z góry.

(Jakby co to te zdjęcia są w galerii w artykule pt. "Zobacz jak zmieniało się jezioro Mucharskie" na gazetakrakowska.pl Ale jest tam chaos, nie ma żadnych opisów, taki typowy artykuł pod kliknięcia.)

@Airliner @enamorados W ogóle dzięki Waszym wpisom, wskazówkom dojazdu i dobrej reklamie też zawitałem w to miejsce. Także oficjalnie Wam dziękuję za rekomendację :D

• Upvote 1

Popatrzcie sobie na mapie topograficznej, jak wyglądał ten teren przed laty ... Udało mi się ściągnąć ten kawałek z Geoportalu już dosyć dawno, więc tego stanu może już tam nie być. Spójrzcie zatem na obrazek poniżej, to jest dokładnie ta okolica ... Myślę, że i innych to zainteresuje, albowiem naturyzm, to nie tylko golasowanie, ale także poznawanie natury i miejsc, które stworzyła :)

303743962_PrzeomSkawy.thumb.jpg.283fb1b2d5e7974f365d60160308aea6.jpg

• Upvote 1