Jump to content

Welcome to Forum NNS

Do something resonable

KRÓTKI METRAŻ W KLUBIE NNS

Naturyści w Suwałkach

Yowek
 Share

Recommended Posts

20 minut temu, Yowek napisał:

Witaj,to fakt,ciężko jest z dostępem do wody w naszych okolicach,my z żoną opalamy się na Sobolewie, czasem młodzież na quadach jeździ ale najczęściej jest cisza i spokój.pozdrawiamy

Kiedyś też opalałem się w Sobolewie, ale właśnie z powodu szalejących quadów zrezygnowałem. Bałem się że któryś na mnie wpadnie. Nie wiem jak teraz ale dokuczały tam mrówki. Było ich pełno i łaziły stadami po skórze. Dziś wybieram się jednak nad Wigry :-) tam przynajmniej mrówek nie ma.

Gdzie dokładnie masz ta miejscówkę nad Wigrami? Może kiedyś się dołączymy;)

@fajny PLw. Dąbek. Miejsca tam mało, 4 osoby. A dziś zapraszam do Sobolewa na piaski. Jest fajnie

Nad sobolewem jest więcej miejsca niż na Wigrach,otwarta przestrzeń nad sobolewem daje poczucie wolności, pozdrawiamy wszystkich golasów 

57 minut temu, Yowek napisał:

Nad sobolewem jest więcej miejsca niż na Wigrach,otwarta przestrzeń nad sobolewem daje poczucie wolności, pozdrawiamy wszystkich golasów 

Jakieś dokładne współrzędne?;)

3 godziny temu, Yowek napisał:

Zdecydowanie masz rację. Jak pisałem wcześniej bywałem tam kilka lat temu i zaprzestałem z powodu natrętnych mrówek. Dziś odwiedziłem po kilku latach piaski sobolewskie. Mrówki się wyniosły, przybyło trochę krzewów. Pojechałem rowerem i w sumie nie żałuję że tam pojechałem. Jutro też może się wybiorę.

• 4 weeks later...

ktoś był ostatnio w gawrych rudzie? jest sens tam jechać w długi weekend?

• 10 months later...
Spiaggiator

Witam. Minął prawie rok od ostatniego wpisu. Czy miejscówka w Sobolewie jest aktualna, a może lepiej wybrać się nad Wigry? Proszę o opinie, gdzie najlepiej wybrać się na opalanie w okolicach Suwałk. 

Spiaggiator

To zanim sprawdzę z autopsji, jeszcze jedno pytanko - jak z frekwencją? Ktoś oprócz was się tam pojawia, czy jest raczej kameralnie.

• 2 weeks later...

Dziś byliśmy na sobolewie,jednak ktoś oprócz nas też tam się opala, pozdrowienia dla pary która była dziś na piaskach sobolewa 

Cześć, 
Wybieramy się na suwalszczyznę w najbliższym czasie. Możecie podać jakieś dokładniejsze namiary i czy można tam zawitać z dzieckiem. Sobolewo z tego co widzę to odpada, bo nie odgonię młodego od wody.

Jest jeszcze mała nawet dyskretna plażyczka nad Wigrami ale nie daje gwarancji. Mogą zaraz pojawić się tekstylni bo tam koło niej są domki wczasowe. Nie mniej jednak myślę, że warto tam zawitać i przekonać się samemu.

Edited by nutek
  • Upvote 1

• 2 weeks later...
kolowskibro

Czy ktoś byłby tak miły i wysłałby w wiadomości prywatnej współrzędne sprawdzonych miejsc na Podlasiu nanagie opalanie lub kąpiele?

• 8 months later...
Dnia 19.07.2024 o 16:14, kolowskibro napisał:

Czy ktoś byłby tak miły i wysłałby w wiadomości prywatnej współrzędne sprawdzonych miejsc na Podlasiu nanagie opalanie lub kąpiele?

Podbijam pytanie.

1 godzinę temu, Piotreq napisał:

Podbijam pytanie.

Również się dołączam do pytania

nie ma zbyt wiele takich miejsc, szczególnie nad jeziorami, ale mamy kilka miejscówek(okolice Suwałk/Augustowa):

• 54.015512, 23.034703 Gawrych Ruda - malutka trawiasta plaża, to jest raczej publiczna miejscówka, ale dbają o nią raczej miejscowi działkowicze, w tygodniu nigdy tam nikogo nie spotkaliśmy, w weekendy czasem zdarzają się działkowicze, ale zazwyczaj przychodzą wykąpać się i wracają na działki, można też pójść bardziej na wschód, około 50-100m, ale to są raczej zejścia do wody a nie miejsca na plażowanie

• 54.018554, 23.147100 Czerwony Krzyż - kilka plażyczek, raczej miejscówka na szybką kąpiel, bo często tam bywają inni plażowicze, przyjeżdżają i odjeżdżają, obok przebiega szlak rowerowy i już parę razy spotkaliśmy rowerzystów którzy zatrzymują się na odpoczynek i nie chcąc moczyć ubrań ochładzają się w jeziorze nago, ale to raczej jak jest mało ludzi, w weekendy bywa tam tłoczno. Raczej to taka miejscówka na opalanie toples i na szybką nagą kąpiel niż opalanie się przez cały dzień w stroju Ewy

• 53.859515, 23.062909 okolice Augustowa - to jest nasza miejscówka do szybkiego schładzania podczas rowerowych wycieczek, to jest bardziej zejście do wody niż miejsce gdzie można się opalać, ale jest dość ustronne, trzeba trochę przedzierać się przez krzaki żeby tam dojść. Po za weekendami parę razy widzieliśmy tam kąpiących się rowerzystów, raz bardzo młodą parę kochającą się na kocu i często tam przypływa łódka ze starszą parą którzy się tam opalają. W weekendy często tam przypływają motorówki i raczej nie ma spokoju 

• 53.869428, 23.069478 okolice Augustowa - to też jest nasza kąpielowa miejscówka podczas rowerowych wycieczek, aczkolwiek tutaj można spokojnie rozłożyć się na słońcu, to jest nieczynne pole kempingowe, jest oznaczone jako teren prywatny, więc dyskusyjne czy można tam wchodzić i korzystać, my łamiemy ten zakaz jak chcemy szybko się wykąpać, również tutaj czasem widać innych rowerzystów, aczkolwiek dużo rzadziej niż w poprzednich miejscówkach

• Czarna Hańcza - parę razy spływaliśmy tą rzeką, jest raczej dzika i nie miałam problemu żeby zrzucić stanik, oczywiście po za sezonem, w sezonie jest za dużo kajaków. Raczej ściągam tylko stanik bo mimo wszystko nigdy nie wiadomo co jest za zakrętem rzeki ;) ale jest dużo miejscówek, w większości prywatnych gdzie można się na chwilę zatrzymać, poleżeć i się wykąpać, ale tak jak mówiłam tylko po za najwyższym sezonem, w sezonie jest mnóstwo ludzi 

chętnie dowiemy się o jakiś innych fajnych miejscówkach, więc dzielcie się, w najbliższym sezonie planujemy zwiedzić jezioro Wigry z łódki, podejrzewam że wtedy pojawi się dużo więcej miejscówek, ale raczej dostępnych tylko z łódki 

• Thanks 3
  • Upvote 2

Spiaggiator

@fajny Dzięki za namiary.

Jeśli chodzi o Augustów to w sezonie radziłbym omijać jez. Białe szerokim łukiem. Te wskazane przez was obszary są mega ruchliwe i, szczególnie w weekendy, są jak autostrada przelotowa dla wszelkiego rodzaju motorówek i statków wycieczkowych.

Co innego dzieje się nad niedalekim jez. Sajno, które jest objęte strefą ciszy. Żadnych motorówek i innych brzęczących rozpraszaczy kontemplacji nad dziką naturą. Są tam szczególnie dwie miejscówki, które nawet w letnie weekendy nie zawsze są oblegane. Są też inne, bo zejść do wody jest tam mnóstwo, ale to już pozostawiam do osobistych eksploracji.

- 53.834626, 23.052961 - przy skrzyżowaniu. Łatwo trafić. Wzdłuż asfaltówki dojazdowej od strony miasta jest ścieżka rowerowa. Za barierką zagradzającą przejazd trzymamy się lewej strony, gdy natrafimy na rozgałęzienie (chyba, że ktoś przybędzie tam bez roweru, wtedy idzie prawą stroną, będzie okazja podziwiać widok ze skarpy). Schodzimy w dół, gdy skończy się ścieżka a naszym oczom ukaże się jezioro. Na dole, po prawej stronie będzie mała, kameralna plażyczka z płytkim, ciągnącym się dość długo nabrzeżem. Jednym z minusów, że ktoś może sobie nas obserwować z góry, w gęstwinie krzaków, gdy będziemy w wodzie. Nie za często jednak ktoś się tam zapuszcza, bo w ostatnich latach plażyczka podupadła, tzn. zarasta coraz bardziej i coraz mniej jest chętnych na przebywanie tam (co ja uważam za jeden z plusów), nie licząc ciekawskich, przelotnych obserwatorów z pobliskiej skarpy. Drugi minus to praktycznie zerowe szanse na rozłożenie się z kocem i przebywanie w jakiejś większej grupie suchą stopą na brzegu (chodzi mi o większą niezintegrowaną ze sobą grupę, tzn. innymi słowy - mało jest miejsca na prywatność). Można za to posiedzieć sobie na zwalonych pniakach lub małej prymitywnej ławeczce (o ile jakiś wandal jej nie zniszczył). 

- 53.825179, 23.070466 - atutem tej miejscówki jest długa ścieżka dojścia, odstraszająca tych leniwych, którzy nie tęsknią za spacerami. Dla rowerzystów jak znalazł. Sama plażyczka ma dość wąskie, ale nie najgorsze, zejście do wody (bardzo szybko robi się głęboko!). Dość rozległy teren w okół, jest więc gdzie rozłożyć się z kocem (przestrzeni do tego aż nadto!) i rozpalić ognisko. W letnie weekendy dość dużo pojazdów widocznych w pobliżu ścieżki dojazdowej, więc raczej marne szanse na naturystyczny wypoczynek (jak na większości augustowskich plażyczek), ale nie zaszkodzi spróbować. Poza weekendami raczej spokojnie i większe szanse na relaks.

Coś się wreszcie ruszyło w tym temacie. Ludzie! Podzielcie się tymi waszymi sekretnymi miejscówkami! :P

• Thanks 1
  • Upvote 2

Tak, to prawda, nasze miejscówki są ruchliwe latem szczególnie weekendami, dlatego pisałam że to są raczej miejscówki na szybkie ochłodzenie się podczas wycieczki rowerowej, a nie na opalanie się przez cały dzień. Motorówki przepływają weekendami, ale nam to nie przeszkadza, szybkie plum do wody i nie ma problemu. Z resztą jak ktoś zobaczy kawałek tyłka płynąc motorówką to też nic się nie stanie ;) jez. Sajno też trochę zjeździliśmy, ale raczej w okolicy miasta do kanału, niestety ścieżka wzdłuż jeziora jest ciężka do jazdy i brak tam dogodnych zejść do wody. Jest parę plażyczek na tym odcinku, ale za każdym razem byli tam ludzie więc nie kosztowaliśmy kąpieli z powodu braku kostiumów ;)

• Upvote 1

Jeśli jesteś w Suwałkach lub w pobliżu i szukasz oficjalnej plaży nudystów – polecam odwiedzić Mariampol. To zaledwie około 50 km drogą ekspresową – bardzo wygodny i szybki dojazd. Na samą plażę można dojechać samochodem, co jest bardzo praktyczne – można wysiąść nago lub wrócić do auta po coś, będąc całkowicie nago.

Ta plaża jest oficjalna, więc nie musisz się zastanawiać, czy jesteś we właściwym miejscu – wszystko jest jasne, bezpieczne i legalne. Spokój gwarantowany. Dodatkowy plus – atmosfera jest często przyjazna i plaża nie jest przepełniona.

• Upvote 5

23 godziny temu, Lithuania napisał:

Jeśli jesteś w Suwałkach lub w pobliżu i szukasz oficjalnej plaży nudystów – polecam odwiedzić Mariampol. To zaledwie około 50 km drogą ekspresową – bardzo wygodny i szybki dojazd. Na samą plażę można dojechać samochodem, co jest bardzo praktyczne – można wysiąść nago lub wrócić do auta po coś, będąc całkowicie nago.

Ta plaża jest oficjalna, więc nie musisz się zastanawiać, czy jesteś we właściwym miejscu – wszystko jest jasne, bezpieczne i legalne. Spokój gwarantowany. Dodatkowy plus – atmosfera jest często przyjazna i plaża nie jest przepełniona.

Byliśmy dwukrotnie w Mariampolu i niestety za każdym razem to miejsce nas rozczarowało. Tam właściwie nie ma plaży tylko wąskie zejście do wody, która nie zawsze jest czysta. Jedynym atutem tego miejsca jest koszona trawiasta polana, na której można odpocząć. 

• 2 weeks later...
Spiaggiator

Sezon nad jeziorami rozpoczęty. Praktycznie zerowa frekwencja jakiejkolwiek ludności wokół trudniej dostępnych miejsc dała poczucie komfortu i pełnej swobody. Wiosenna ciepła chwilo trwaj.

Czytam, czytam i wychodzi na to,  że nie ma plaży piasczystej na Suwalszczyznie? 

Mariampol być może sam sprawdzę,  bo czasem jeżdżę w okolice. 

Spiaggiator
11 godzin temu, Volvo napisał:

Czytam, czytam i wychodzi na to,  że nie ma plaży piasczystej na Suwalszczyznie? 

Ależ są najróżniejsze plaże, jednak, ze względu na specyfikę plażowania naturystycznego, wskazane jest chować się po krzakach z utrudnionym dostępem do linii brzegowej. Sorry, taki mamy klimat w naszych stronach.