Jump to content

Welcome to Forum NNS

Do something resonable

SERIAL W KLUBIE NNS

Naturyści w Suwałkach

Yowek
 Share

Recommended Posts

Spiaggiator

Pozdrawiam z Sobolewa. Będę tu jeszcze przez jakiś czas. Później dołączę szerszy opis wrażeń, bo jestem tu pierwszy raz. Byłoby pięknie, ALE spokój zakłócają mrówki, które są wszędzie. Nie da się dłużej postać w jednym miejscu. 

Spiaggiator

Napiszę teraz trochę więcej o miejscówce w Sobolewie. 

Miejsce baaardzo mi się spodobało, można powiedzieć od pierwszego wejrzenia. Na początku zasugerowałem się brzegiem południowym tego jeziorka, z niejednym zejściem do wody, tak jak pisał o tym @hermes:

Jak już pisałem w poprzednim poście, miejsce nie do zniesienia na dłuższą metę, bo mrówek tam mnóstwo. Z kocykiem rozłożyć się nie da. 

Kawałek na zachód jest jednak nisko położony cypelek, który okazał się  pieknym terenem i do rozłożenia się, i do spacerów. Jest tam wszystko - piasek, wydmy, kameralne miejscówki obrośnięte krzaczkami, mnóstwo cienia, jeśli ktoś chce odpocząć od słońca, słowem, dla każdego coś miłego. Mrówki upodobały chyba sobie te wyżej położone tereny, bo tu praktycznie ich nie było. 

Dziękuję za dokładne opisy w różnych wątkach, bo inaczej w życiu bym się nie domyślił, gdzie to jest. Z tej wysokiej skarpy zdarzyło mi się niedawno oglądać teren w dole, ale z tamtej perspektywy wyglądało to zupełnie inaczej. 

Na pewno wrócę tu nieraz. Polecam.

a czy w tym Sobolewie można się kąpać? wiem że pogoda jeszcze nie zachęca, ale zaraz będzie to dla nas bardzo ważne 

Spiaggiator
Dnia 28.05.2025 o 15:07, fajny napisał:

a czy w tym Sobolewie można się kąpać? wiem że pogoda jeszcze nie zachęca, ale zaraz będzie to dla nas bardzo ważne 

Zejście do wody jest, ale to teren zalanej żwirowni i na tym forum czytałem już wcześniej, że tam jest zakaz kąpieli, ze względu na wiry wodne. Ktoś może coś więcej napisze na ten temat. 

Osobiście nie potrzebuję kąpieli, wystarczy przebywanie w okolicy wody, możliwość poleżenia nad brzegiem i zachwyt nad tym widokiem. Dlatego nie interesuję się zbytnio możliwościami kąpielowymi, gdy przebywam nad jakimś akwenem.

Dnia 29.05.2025 o 16:19, Spiaggiator napisał:

Zejście do wody jest, ale to teren zalanej żwirowni i na tym forum czytałem już wcześniej, że tam jest zakaz kąpieli, ze względu na wiry wodne.

Tak zgadza się. Jest zakaz pływania na całym akwenie ze względu na wiry. I raczej ludzie się do tego stosują w większości.

• 3 weeks later...
Spiaggiator

Poranny, kilkugodzinny pobyt na wydmach Sobolewskich. Piękna pogoda, przyjemnie nagrzany piasek pod stopami, spacery bliższe i dalsze, leżakowanie. Słowem - bardzo udana pierwsza część dzisiejszego dnia.

Spiaggiator
Dnia 14.08.2023 o 09:07, fajny napisał:

ktoś był ostatnio w gawrych rudzie? jest sens tam jechać w długi weekend?

Odgrzebałem, żeby odpowiedzieć twierdząco, bo nikt tego nie zrobił od czasu zadania pytania :)

Nie wiem, czy dobrze trafiłem, bo z opisu ze współrzędnymi spodziewałem się czegoś innego. W każdym razie, było fajnie. Nie miałem za dużo czasu, bo wypad na plażyczkę był przy okazji trasy rowerowej. Lekkim wyzwaniem zejście i (tym bardziej!) wejście, ale czas spędzony na dole zrekompensował niedogodności. Ładne, kameralne miejsce (jest nawet ławeczka!).

Dzięki @fajny za współrzędne w którymś tam poście.

• 5 weeks later...

dzielimy się kolejną mini miejscówką gdzie można się poczuć w miarę swobodnie w szeroko rozumianej okolicy Suwałk. Jest to pole namiotowe przy rzece Czarna Hańcza, oznaczone na google maps jako Kolonia Frącki. Nocowaliśmy tam ostatnio spływając tam kilkudniowym spływem kajakowym. Pole namiotowe jest minimalistyczne, 3 wiaty, 2 wychodki i tyle. Wokół łąki, 200m dalej jeden domek z bardzo luźnymi młodymi właścicielami którzy poczęstowali nas prądem i wodą z kranu, reszta zabudowań na tyle daleko że można czuć się swobodnie. Niestety pogoda nie dopisywała więc o opalaniu nie było mowy, ale wieczorna i poranna rzeźka kąpiel w rzece odbyła się bez ubrań. Mieliśmy dwie sąsiadki na polu namiotowym które poszły naszymi śladami więc zrobiła się bardzo miła atmosfera. Polecamy to miejsce jeśli ktoś będzie płynął Czarną Hańczą z nocowaniem ;) Tak myśleliśmy z mężem że może by się znalazło kilka w miarę młodych osób którzy by chcieli się wybrać na taki spływ? raczej nie naturystyczny, bo na Czarnej Hańczy jest zbyt wiele ludzi, ale wspólny spływ, później biwakowanie, mogłoby być fajnie ;)

• Upvote 2

2 godziny temu, fajny napisał:

Kolonia Frącki

Raczej Frącki Kolonia.

Gdy wpisałem w mapie google Kolonia Frącki to ichnia sztuczna yntelygencja wyznaczyła mi trasę z Kolonii do Frankfurtu.

• Haha 1

Dnia 3.04.2025 o 08:26, fajny napisał:

54.015512, 23.034703 Gawrych Ruda - malutka trawiasta plaża, to jest raczej publiczna miejscówka, ale dbają o nią raczej miejscowi działkowicze, w tygodniu nigdy tam nikogo nie spotkaliśmy, w weekendy czasem zdarzają się działkowicze, ale zazwyczaj przychodzą wykąpać się i wracają na działki, można też pójść bardziej na wschód, około 50-100m, ale to są raczej zejścia do wody a nie miejsca na plażowanie

Udało mi się odwiedzić miejsce w połowie czerwca, którejś niedzieli. Spotkałem tylko młodą parę która była z Supem, fajne miejsce, widać że ktoś dba i kosi trawę. Jak poprawi się pogoda wybiorę się jeszcze raz. 

Mam też inna miejscówkę, której tu nie ma wymienionej, okolice Jeziora Serwy, pojadę tam po dokładną lokalizację i dorzucę do listy 🙂

2 godziny temu, Volvo napisał:

Prądem?  Bohaterów Prądem? 😉

oczywiście prądem do naładowania telefonów ;) 

• Haha 1

Witajcie, super, że poleciliście plażing w Sobolewie oraz w Gawrych Rudzie. Sam planowałem wybrać się właśnie na to pierwsze miejsce licząc, że nie będzie tam tłumów i swobodnie poopalam się. Miło też że są inni miłośnicy takich kąpieli słonecznych.

@Kubik daj znać jak było, sami mamy ochotę wybrać się na jedną z tych miejscówek, ale jakoś w tym roku brakuje czasu w weekendy i dobrej pogody ;) 

@fajnyjasne - zacznę chyba od Sobolewa (szkoda, że nie można się tam kąpać), chociaż nóg pomoczyć. Zbiornik jest jednak niebezpieczny. Tutaj jeszcze nie korzystałem z nagości - na razie mam doświadczenia z większych plaż. Szkoda też, że nie mamy np. grupy, która skrzykiwała by się i np. wspólnie umawiała na taki wypad. 
Miło Was poznać :)

Spiaggiator
8 godzin temu, Kubik napisał:

@fajnyjasne - zacznę chyba od Sobolewa (szkoda, że nie można się tam kąpać), chociaż nóg pomoczyć. Zbiornik jest jednak niebezpieczny. Tutaj jeszcze nie korzystałem z nagości - na razie mam doświadczenia z większych plaż. Szkoda też, że nie mamy np. grupy, która skrzykiwała by się i np. wspólnie umawiała na taki wypad. 
Miło Was poznać :)

Miło Cię poznać. :)

Tzn. korzystałeś z Sobolewa, ale nie naturystycznie? Tak to zrozumiałem.

Skrzyknąć się w tym sezonie to spore wyzwanie. Przede wszystkim ze względu na pogodę.

@Spiaggiatornie - znam ten zbiornik bo tutaj mieszkam od urodzenia, czyli już kilka latek ładnych. Wiem, że jest bardzo niebezpieczny a obawiałbym się też innego - czy nie przenikają tam różne chemikalia z pobliskiego starego wysypiska śmieci. Tyle lat tam je wywożono - niby zrekultywowano, ale... Co do wypadu - najlepszy jest SPONTAN. Spisujemy się i spotykamy na plaży.

• Upvote 1

5 godzin temu, Kubik napisał:

Spisujemy się i spotykamy na plaży.

Dajcie znać kiedy, to może dołączę 😁

Spiaggiator

Spontan rzeczywiście jest najlepszy, więc może uda się złapać :tak:

Spiaggiator

Marne szanse na pogodę w przyszłą sobotę, ale wszystko może się jeszcze zmienić.

U mnie raczej ciężko z tym terminem.

Proponuję pozostać przy spontanie, który zaproponowałeś ;)

pogoda nie rozpieszcza w tym roku... ale jak się skrzykniecie to może i nam się uda pojawić ;) 2 sierpnia mąż wyjeżdża wiec nam raczej nie pasuje

• Upvote 1

Godzinę temu, fajny napisał:

pogoda nie rozpieszcza w tym roku... ale jak się skrzykniecie to może i nam się uda pojawić ;) 2 sierpnia mąż wyjeżdża wiec nam raczej nie pasuje

Może więc kolejny weekend - ale wtedy niedziela? -10.08. W ogóle bardzo miło Was poznać - ja jestem świeżak w tym temacie :)

• 2 weeks later...