Jump to content

Welcome to Forum NNS

Do something resonable

W TYM MIESIĄCU W KLUBIE NNS

Jezioro Turawa

NNS.Bot
 Share

Recommended Posts

Już niedługo początek sezonu dlatego dla przypomnienia dodaję wskazówki dojazdu:

Zgodnie z mapką, ulicą Strażacką oraz Żużlową, dojeżdżamy do półwyspu gdzie znajduje się WOPR i Relaks. Przejeżdżamy przez bramę i kierujemy się w lewo pod górkę. Następnie obok śmietnika skręcamy w lewo. Później na drodze będzie "blokada", a w około pełno napisów "teren prywatny" (plaży nie dotyczy). Mijamy ogrodzone "boisko" i idziemy plażą prosto aż do końca. Za krzaczkami znajduje się nasza plaża naturystyczna :)

Jest propozycja, aby tradycyjnie zorganizować ognisko rozpoczynające sezon wraz z drobnymi porządkami i morsowaniem. Proponujemy termin sobota lub niedziela 1-2 kwiecień. Kto chętny? :)

post-6622-0-90899700-1490199880_thumb.jpg

My się również zgłaszamy i postaramy się by wpaść we dwójkę ;)

Edited by mi.chal

Nam również nie wypada odmówić. Oby tylko pogoda... (już nie kracze) :-D

Słowo się rzekło:

Jest propozycja, aby tradycyjnie zorganizować ognisko rozpoczynające sezon wraz z drobnymi porządkami i morsowaniem.

zatem:

Zapraszamy na ognisko

miejsce: plaża N Turawa

termin: sobota 01.04.2017r. godz. ~12:00

Zapraszamy nie tylko stałych bywalców (nie ukrywamy ale na Was najbardziej liczymy) ale także nowe osoby, chcące zacząć dopiero sezon plażowy nad Turawą w tym roku.

Spotykamy się na plaży, troszkę ją ogarniemy po zimie (narzędzia jakieś będziemy mieli typu grabie, worki na śmieci, itp.), kijki na kiełbaski postaramy się wystrugać, pozbieramy patyki i... rozpalimy ognisko :brawo:

Prowiant oraz napoje oczywiście we własnym zakresie. Jak i coś do siedzenia (jak ktoś ma to krzesełka składane albo jako siedziska świetnie się sprawdzają wiaderka)

Pogodę jak na razie prognozują wyśmienitą jak na początek wiosny także nie wykluczone pierwsze grzanie na słońcu oraz dla twardzieli pierwsze kąpiele :->

Na zachętę fotka z poprzedniego ogniska kończącego sezon 2016 (nie wiem jak Wam ale mi już ślinka cieknie na takie ogniskowe kiełbaski)

post-2938-0-47768500-1490375816_thumb.jpg

No, no ...

W poprzednim sezonie 5 kwietnia, jakby w tym roku wyszło na Prima Aprilis moczenie w akwenie, a do tego z ognichem w Waszym towarzystwie - rad byłbym.

Będziemy mieli okazję zweryfikować prognozy :)

Na razie wyglądają przyzwoicie: w przeddzień 20 st.C, noc również ciepła, 1 kwietnia jakieś deszcze na godziny popołudniowo-wieczorne ale do godziny 15 nie powinno padać.

Zobaczymy czy fusów ktoś nie pomiesza ;-)

P.S.

Przedwiośnie w tym roku normalne, bez nagłych "wybuchów", co nie zdarzało się ostatnimi laty.

Edited by klk

Wybieramy się tam latem zobaczyć. Ma ktoś może zdjęcia jak to obecnie wygląda lub wyglądało poprzedniego roku ? 

Dziękujemy :) W kwietniu to jeszcze chyba za wcześnie na pozbycie się ubrań, ale latem jak najbardziej odwiedzimy to miejsce.

Wojtek Bear

Jak mi coś nie wypadnie, to się zamelduję. Termin wstępnie zaklepany. 

Nie mogę się już doczekać cieplejszych dni :beach:  jak mi nic nie wypadnie to z chęcią przyjadę pomóc w uporządkowaniu plaży :)

WeteranNP82

Bardzo żałuję, ale nie będę mógł wpaść na plażę w sobotę. Byłem zobaczyć miejsce w niedzielę. "Lex Szyszko" dorwał się do drzew w okolicy boiska.

post-9037-0-64386800-1490628059_thumb.jpgpost-9037-0-49837100-1490628181_thumb.jpg
Na samej plaży chyba bez zmian.

Byliśmy na rekonesansie w sobotę i też to widzieliśmy. To nic w porównaniu tego co widać po drugiej stronie "boiska" od mokradeł - tam wycięli wszystkie drzewa. Widać to na Twoich fotkach, ta siatka jest łysa a tam było pełno drzew, które leżą (widać je jak się jedzie groblą w stronę bramy)

Na samej plaży w sobotę było bez zmian i oby tam nic nie ruszali (najwyżej się poprzypinamy łańcuchami do drzew i zrobimy akcje a'la greenpeace, hehe). Pozostałości po jesiennym ognisku, pełno patyczków do pozbierania na ognisko, jeden konar drzewa się złamał (sprawdzałem, bardzo suche gałęzie - będzie co palić w sobotę :)  ) na plaże ale na ten skraj bliżej plaży tekstylnej, ktoś na samej plaży robił ognisko. Tabliczka "z rodzinką" na drzewie wisiała w doskonałym stanie - sami się zdziwiliśmy, że przetrwała w tak dobrym stanie no i że nie została zerwana.

Jedyny minus na chwilę obecną jest taki - że co naturalne, jeszcze roślinność nie zazieleniła się i nasza plaża i piasek wokół ogniska są doskonale widoczne tj. brak naturalnego zielonego oddzielenia naszego N terenu. A prognozy na sobotę nadal mega optymistyczne i może być naturystycznie :beach:  

Stan wody w Turawie z dnia na dzień coraz większy ale w  2016 jak i 2015 pod koniec marca plaża była cała zalana (poziom wody ~74mln m3) - a teraz jest ogromna bo wody jest tylko ~55mln m3. Idealny stan to ok.60-62mln m3 (wtedy plaża jest duża i nie ma spacerów wzdłuż plaży bo przejścia brak)

Także do zobaczenia w sobotę :ok:

Wojtek Bear

byłem dziś późnym popołudniem. Drzewa koło naszej plaży stoją. Piasek czyściutki. Tabliczka na drzewie jeszcze wisi i faktycznie w doskonałym stanie. Słońce właśnie zachodziło i już o opalaniu mogłem zapomnieć. Trzeba na sobotę czekać

Wojtek Bear

przyjaciele z Wielkopolski również się wybierają. Spotykali się z nami w SR, więc ich znamy :)

No to świetnie się zapowiada. Już się nie mogę doczekać. Wszystkich którzy się jeszcze wahają zapraszamy serdecznie ;)

My niestety nie będziemy, parę spraw trzeba dziś załatwić.

Dajcie jakieś fotki ze spotkania, udanej imprezy. 

Jeszcze mamy prośbę żebyście zabrali ze sobą jakieś worki na śmieci i grabie lub inne narzędzia. Mogą się przydać w robieniu porządków. ;)

Do zobaczenia :bye:

Dziękujemy wszystkim za udane rozpoczęcie sezonu PLAŻOWEGO :beach:

Było ognisko, były kiełbaski, było słońce, wiatr, nagie opalanie no i świetna atmosfera z coraz to większą ekipą Turawskiej N plaży  :ok: 

Było nas dzisiaj nieco ponad 30 osób.

Takiej frekwencji często nie ma nawet w letnie weekendy. Widać wszyscy byliśmy spragnieni wylegiwania się na słońcu co większość z nas uskuteczniła.

Do następnego spotkania, obyśmy nie musieli zbyt długo czekać na takie słoneczne i ciepłe weekendy.