Jump to content

Welcome to Forum NNS

Do something resonable

GALERIE W KLUBIE NNS

Jezioro Turawa

NNS.Bot
 Share

Recommended Posts

słoneczni

Jeśli chodzi o tabliczki to dla informacji dla wszystkich turystów bardzo przydatne byłyby te "mobilne" tabliczki one też zimy nie przetrwały. My chcemy dojechać w sobotę, bo niedzielę różnie prognozują :-/ To do zobaczenia :-D

No i wczoraj pogoda letnia, +25 w cieniu, nieco ponad 3h plażingu, grill na plaży i jak dla mnie rozpoczęcie sezonu 'pływackiego'

woda co prawda zimna :zimno: ale przejrzysta (taka jak na fotkach powyżej) no i zaraz po wyjściu słońce odpowiednio grzało.

Frekwencja przyzwoita biorąc pod uwagę, że wczoraj był piątek. Było bodajże 11 plażowiczów, którzy podobnie jak my wykorzystali ten słoneczny b.ciepły dzień.

Jak się okazuje słusznie bo dzisiaj pogoda ANTYplażowa :(

Przypominam, że na stronce http://airmax.pl/kamery/turawamożna podglądnąć online aktualny stan pogody nad Turawą (z temp., siłą i kierunkiem wiatru)

Pozdrawiamy i do zobaczenia przy kolejnych dniach plażowych...miejmy nadzieje, że na przyszły weekend będzie taka możliwość 

A no potwierdzamy wczorajsze plażowanie udane, grill smaczny dzisiaj niestety kicha z pogodą. I taka mała prośba do wszystkich plażowiczów... ograniczcie używanie telefonów na plaży. To tak w trosce o dobrą atmosferę na plaży.

• Upvote 1

słoneczni

Wczoraj aura kazała nam zawrócić w połowie drogi, za to dzisiaj plaża tylko dla nas :-o a na niebie lata Dron :@

Byłem w ostatni piątek. Potwierdzam wypowiedzi poprzedników. Woda super. Również zaliczyłem kąpiel.

Informacja dla OnaiOn_OKL  -  rozmawialiśmy o rowerach. Oczywiście wracając zaliczyłem na 60 kilometrze kapcia. Wierzyć sie nie chce...dzięki dobrym ludziom w 3 minuty byłem gotowy do dalszej drogi. Pozdrawiam

• Upvote 1

Na chwilę obecną prognozują idealną pogodę na niedzielne plażowanie. Także jak się sprawdzą planujemy niedzielny plażing  :beach:  z obiadowym grillowaniem.

Może innym osobom (znanym / nieznanym) też się uda wpaść w niedzielę, także do zobaczenia  

słoneczni

Jeżeli prognozy się nie zmienią to bardzo chętnie :-D a jeśli ktoś ze /znanych/miałby jakiś sprzęt którym da się ustrzelic to "pastudztwo"które latalo poprzedniej niedzieli to prosiłbym o zabranie, bo mnie nie uda się zdobyć do wyjazdu :-/ Pozdrawiamy.

ale to znaczy, że ten dron latał specjalnie w pobliżu/nad naszą plażą? :-/

jeśli tak, to trzeba będzie powrócić do starych czasów i przygotować kilka sztuk procy i zapas kamyczków :-> i ustrzelimy dziadostwo

Edited by mi.chal

słoneczni

Tak dokładnie, wisiał nad nami (byliśmy tylko we dwoje), i na wszelkie moje gwałtowne reakcje, okazywał że to "go" cieszy :@ I o takiej dość profesjonalnej procy myślę, w razie gdyby niestety taka sytuacja miała się powtórzyć, czego nie wykluczam (chyba że czyta :-/ to co piszę :-/

Obawiam się że owe drony będą naszym utrapieniem, są coraz tańsze i ogólnie dostępne, trzeba będzie zaopatrzyć w wiatrówkę

widocznie coś "proponujecie" a admin jest na to bardzo uczulony...

A tymczasem piękna niedzielka dziś na Turawie, woda przejrzysta i bardzo rześka, spora frekwencja, od kilkumiesięcznych maluszków po seniorów, którzy ponoć lata temu już na Turawie zakładali naturystyczną plażę. Atmosfera cudna, to chyba największy atut kameralnej plaży. Piękny czas przed nami drodzy plażowicze, oby jak najwięcej takich dni w sezonie:)

• Upvote 5

Dodam do słów powyżej garść danych "statystycznych" bo nie będę powtarzał tego co napisała Satina

- plażowiczów było lekko ponad 25

- stan wody 67mln m3

ps. trzeba się zmobilizować i zrobić te słupki do siatkówki :->  albo przynajmniej wprowadzić w plażowanie znów trochę ruchu z piłką

W każdym razie do zobaczenia kolejnym razem  :beach:  

Wojtek Bear

doliczcie mnie do statystyki. Byłem późniejszym popołudniem i wychodząc miałem okazję z tym sympatycznym starszym panem porozmawiać o początkach naturyzmu nad naszym jeziorem. Przyjechał ciekawym rowerem i od tego nasza rozmowa się zaczęła :)

OnaiOn_OKL

Witamy, wszystkich sympatyków byliśmy dzisiaj z żoną ,pomiędzy 14.30  - 16.00, opuszczając akwen mijała Nas Para chyba korzystająca z plaży  - Super  - Pozdrawiamy  woda  Super, Opalanko takie jak każdy sobie wyobraża, trzeba korzystać i korzystać, Ja będę jutro  o podobnej porze na pewno, i zachęcam wszystkich, bo warto  - Super Woda  i   fajna temperatura  do opalania, Dzisiaj też będę -  bo wierzę w jakość  plaży w Turawie !!! Pozdrawiam Sympatyków !!! 

OnaiOn_OKL

Witam,

jak się powiedziało A  - to trzeba kontynuować i powiedzieć B, więc byłem dzisiaj 30.05.17  na plaży w godzinach 12.50 - 15.10, w tym czasie pogoda była rewelacyjna, słoneczko grzało niesamowicie, było 30 C, woda wręcz za ciepła, tylko wystąpił mankament - czystość wody się zleksza skończyła. Ale jak pisałem wcześniej warunki do plażowania do godz. 15.10 były Super, potem nagle się skończyło i trzeba było się ewakuować, ale nie żałuję, a wręcz się cieszę za możliwość skorzystania z promieni słonecznych i uroków plaży w tym czasie. Kluczbork pozdrawia miłośników i bywalców plaży w Turawie !!! 

Edited by OnaiOn_OKL

WeteranNP82

Byłem dzisiaj od 14 do 16:30. Całkiem przyjemnie. Jest jednak małe "ale". Przy pierwszych drzewach, najbliżej cumowanej łodzi leży martwa sarna, nieco poszarpana przez psy. Nie wiem kogo powiadomić by zabrano truchło. Nieco już go czuć. Wody jakby nieco przybyło i jest czysta.

To jest teren RZGW więc może do nich informacja o tej martwej sarnie? ale pewny nie jestem...chociaż oni są zarządcą całego zbiornika Turawa.

Woda zgodnie z informacjami na http://www.pogodynka.pl/polska/hydro/zbiorniki/jest utrzymywana na poziomie ~67mln m3, może dzisiejszy wiatr w stronę brzegu sprawiał wrażenie, że wody więcej  :think: 

To jest teren RZGW więc może do nich informacja o tej martwej sarnie?

Usuwanie i utylizacja martwych dzikich zwierząt (m.in. z poboczy dróg) jest przeważnie w gestii koła łowieckiego, które działa na danym terenie.

Edited by Devan

WeteranNP82

Przed chwilą zgłosiłem padlinę w Gminie Turawa a dokładniej w dziale ochrony środowiska. Zgłoszenie przyjęli. .Mam nadzieję ze uwiną się szybko. Jutro mam zamiar tam jechać, a nie mam maski gazowej. 

Mam pytanie. Czy plaża nr 1 nadal działa? Pytam bo mam bliżej na tą stronę jeziora

Nad jeziorem Turawskim jest tylko jedna zwyczajowa plaża naturystyczna i jest ona na półwyspie gdzie znajduje się WOPR i Mental Relax House (na drugiej stronie tego tematu przypomniałem jak trafić). Informacja o dwóch plażach wzięła się z tego, że na początku szukaliśmy najlepszego miejsca i podaliśmy dwie miejscówki. Po pewnym casie wybraliśmy najlepsze miejsce i jest nim obecna plaża. Niestety na forum nie ma możliwości kasacji starych postów i to może mylić.

Edited by parka1988