BellaCoppia Posted November 4, 2024 Share Posted November 4, 2024 Taka mentalność Polaka. Stoi dwóch kolegów na parkingu jeden oparty o Jaguara drugi o Porszche a ty podjedziesz do nich Tico to cię wygonią żebyś nie robił siary i udają że cie nie znają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
eurocity Posted November 4, 2024 Share Posted November 4, 2024 @nowinusy Bardzo dobrze powiedziane. W pełni się zgadzam, dwie edycje temu dwie dziewczyny zagadały do mnie i narzeczonej, że pewien wpuszczony przez ich znajomych singiel (którego wcześniej nie znały, po prostu poprosił o rekomendację), przez całą imprezę ciągle za nimi łazi i ciągle się gapi. Później rzecz jasna za moją namową podjęły interwencję u organizatorów, lecz jest to dla mnie dobitny przykład czym grożą takie akcje jakie tutaj próbujecie uskutecznić @Sunlover i @Adrian97. Owszem - powiecie, że wy jesteście normalni, ale publiczne promowanie tego typu zachowań może sprawić, że impreza wyląduje tam, gdzie są obecnie wszelkie sauny czy plaże naturystów - wylęgarnią podglądaczy i dziwnych typów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
OiB Posted November 4, 2024 Share Posted November 4, 2024 Przy takiej skali imprezy nie da się skutecznie (w 100%) uchronić przed niepożądanymi zachowaniami. Można zostawić żonę w jacuzzi i łazić za innymi kobietami? Można. Można się nachlać i robić siarę po pijaku? Można (sam widziałem w zeszłym roku). Organizatorzy starając się minimalizować ryzyko takich akcji wymyślili takie zasady i taki regulamin. P.S. Osobiście nie dałbym rekomendacji obcej mi osobie, bo to by było poświadczenie nieprawdy. Co nie znaczy, że jestem przeciwny udziałowi singli w imprezie. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
nowinusy Posted November 4, 2024 Share Posted November 4, 2024 Krótkie sprostowanie, idąc na skróty - nie jesteśmy jakimiś przeciwnikami udziału singli/singielek na tej imprezie - napisałem że organizatorzy to dopuszczają, za odpowiednimi warunkami i to akceptujemy. To właśnie ukłon w stronę takich osób które m.in często tu się udzielają, mają znajomych lub się nie udzielają ale należą do grona naturystów itp. Gdyby było inaczej i nam to nie odpowiadałoby to byśmy nie brali w tym udziału. Jak się karolb78 zastanawiasz czy brać udział, to podpowiem - nie idź. Po co masz się zastanawiać. Myślę, że impreza na tym nie straci za bardzo, tak samo również jak wtedy gdyby i nas nie było. Co do brania kogoś (parowania się z kolegą, koleżanką) przyznaję że regulamin pisze o imprezie dla par (z wyjątkami singlowymi) i tym się sugerowałem A "kolesiowanie" przed imprezą i dla imprezy to dla nas, żeby tym razem napisać łagodniej - to kombinatoryka, której nie lubimy i o której pisałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojas1977 Posted November 4, 2024 Share Posted November 4, 2024 58 minut temu, BellaCoppia napisał: Są single Naturyści ( prawdziwi naturyści ) są single psycho-zboki którzy nazywają siebie samych Naturystami a nie mają w ogóle pojecia na czym polega Naturyzm. I tacy właśnie psują coraz bardziej poglad na singla Naturyste. Jest takich zboków garstka ale dali już nieraz o sobie usłyszeć i to mnoży coraz większą niechęć wsród par naturystycznych do singli Naturystow. Sami znamy paru singli i są to naprawdę prawdziwi Naturyści . Par, także tych hetero również trochę się znajdzie, które na plażach robią "gnój", ale to przecież para, zapomnieli się na chwilę, odwrócimy wzrok, oni skończą, a ten "obraz" przysypie piasek (żeby nie było, też jestem w parze),. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BellaCoppia Posted November 4, 2024 Share Posted November 4, 2024 A tak w ogóle to poco ta dyskusja . Jest regulamin i tego trzeba się trzymać i już. A kto chce imprezy dla par i singli to niech zorganizuje swoją na zasadach swoich. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sunlover Posted November 4, 2024 Share Posted November 4, 2024 57 minut temu, BellaCoppia napisał: A kto chce imprezy dla par i singli to niech zorganizuje swoją na zasadach swoich. Lub weźmie udział w jednej z takowych. Mamy w kraju ośrodek naturystyczny dla par, mamy drugie mini saunarium dla par, mamy imprezy dla par (walentynkowe i nie tylko), i dobrze że są takie. Fala podkreśla że robi wydarzenie "dla wszystkich naturystów" a dwójkuje ludzi (może zapraszanie ludzi dwójkami byłoby lepszą nazwą niż parami by niektórzy nie nadinterpretowali) po to, by zminimalizować występowanie podejrzanych elementów, którzy by psuli atmosferę. 1 godzinę temu, OiB napisał: P.S. Osobiście nie dałbym rekomendacji obcej mi osobie Obcej i komuś kto by o to poprosił, bez żadnej obserwacji jej/jego poprzedniej aktywności, wirtualnej czy offlinowej, też bym nie podpisał i nie podpiszę. Głównie z obawy o moją odpowiedzialność za to jak ktoś taki się zachowa, mniej zaś ze względu na to co o tym sądzą inni goście. Godzinę temu, nowinusy napisał: nie jesteśmy jakimiś przeciwnikami udziału singli/singielek na tej imprezie - napisałem że organizatorzy to dopuszczają, za odpowiednimi warunkami i to akceptujemy. To właśnie ukłon w stronę takich osób które m.in często tu się udzielają, mają znajomych lub się nie udzielają ale należą do grona naturystów Tu już się znacznie zbliżamy w podejściu Link to comment Share on other sites More sharing options...
emzar Posted November 4, 2024 Share Posted November 4, 2024 I weźcie jeszcze pod uwagę, że określenie singiel jest mylące. Bo jako singiel jest traktowany także ktoś, kto jest w stałym związku, ale z osobą, która nie jest naturystą. I taki singiel nie jest de facto singlem tylko singlem naturystycznym. I taka osoba nie chodzi szukać innych singli, żeby sobie znaleźć parę, bo parę już ma. Chodzi, bo lubi tak spędzać czas. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek43 Posted November 4, 2024 Share Posted November 4, 2024 Jak co roku od lat ten sam temat wałkowany, ja co roku na NN będą pary hetero/homo/swingersi, będą single o takich samych preferencjach jak pary, ta cała wasza dyskusja tego nie zmieni, nagość przyciąga różnych ludzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
martinez_ Posted November 4, 2024 Share Posted November 4, 2024 (edited) Spróbujmy postawić się w roli organizatora. Intencja jest jak najbardziej słuszna. Cytat: Jak co roku Fala kładzie duży nacisk na poszanowanie zasad panujących wśród naturystów. Chcemy w ten sposób zapewnić komfort wszystkim naturystom, tak aby na nasze wydarzenie nie trafiały osoby przypadkowe, które nie do końca rozumieją jego istotę I teraz pytanie dla forum NNS. Jakie macie inne pomysły aby pomóc w poszanowaniu zasad i odfiltrowaniu przypadkowych osób zanim znajdą się na imprezie? Idę o zakład, że ktoś z łódzkiej Fali to czyta i jeżeli propozycje będą trafne, skuteczne, nie krzywdzące, zostaną wzięte pod uwagę w kolejnych edycjach. To chyba temat na osobny wątek - jak zorganizować dużą imprezę naturystyczną dla osób, których nie znasz, jednocześnie zgodnie z zasadami, w duchu naturyzmu, bez buractwa, ale też i bez licznej, kosztownej, psującej atmosferę obsługi pilnującej porządku. Konstruktywnie proszę. Edited November 4, 2024 by martinez_peral połknięcie słówka Link to comment Share on other sites More sharing options...
OiB Posted November 4, 2024 Share Posted November 4, 2024 Idę o zakład, że FALA, jako organizator tej cieszącej się dużym powodzeniem imprezy, przez lata wypracował optymalne zasady na bazie wielu pozytywnych i negatywnych doświadczeń. Ale może to MY wiemy lepiej? 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
martinez_ Posted November 5, 2024 Share Posted November 5, 2024 14 godzin temu, OiB napisał: Ale może to MY wiemy lepiej? W pogawędgach z nautyrstami z innych krajów dowiedziałem się, że w odsianiu podejrzanych typów od naturystów pomagają organizacje naturystyczne w tych krajach. Dodam, że nie mam nic przeciwko singlom. O zaletach organizacji naturystów wiem właśnie od signgli, Anglika i Holendra. Według ich relacji, niezrzeszeni nie mają wstępu na niektóre imprezy czy do niektórych ośrodków. Więc może tak u nas? Byłaby to jakaś motywacja do organizowania się, z pożytkem dla naturystycznej społeczności. Przykład dla nocy nautyrstów w Fali w 2025: oprócz aktualnych kryteriów, możnaby akceptować wstęp osób należących do wskazanej (wskazanych) organizacji minimum 3 lata. Co wy na to? Link to comment Share on other sites More sharing options...
OiB Posted November 5, 2024 Share Posted November 5, 2024 Problem w tym, że w PL organizacja naturystyczne zrzesza niewielka część naturystów. Impreza musiałaby się przenieść z Fali do np. Cezara w Bielsku-Białej ze względu na frekwencję dodane 8 minut później: Wiecie co widnieje pod nr KRS podanym na stronie fednat.pl ? STOWARZYSZENIE PODRÓŻNIKÓW KLUBU GLOBTROTERA W LIKWIDACJI Link to comment Share on other sites More sharing options...
OiB Posted November 5, 2024 Share Posted November 5, 2024 (edited) Poza tym wg Federacji Naturystów Polskich w Polsce istnieje tylko jeden basen z saunami przyjazny naturystom - w Rudzie Śląskiej. Naprawdę uważasz, że członkostwo w takiej organizacji cokolwiek znaczy? Edited November 5, 2024 by OiB 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
martinez_ Posted November 5, 2024 Share Posted November 5, 2024 4 godziny temu, martinez_peral napisał: oprócz aktualnych kryteriów Na pewno nie "zamiast". Proponuję aby wstęp na takie imprezy był w oparciu o jakieś-tam-sprawdzone kryteria (patrz: Noc Naturystów w Fali) i oprócz nich jeszcze coś, na przykład zrzeszenie w jakiejś organizacji. Nie upieram się przy FNP. Może to być coś innego, nawet coś w stylu statusu "Swój Naturysta" na forum NNS. A więc coś, co jest przez kogoś weryfikowane, a jednocześnie nie jest krzywdzące/dyskryminujące. 7 minut temu, OiB napisał: Naprawdę uważasz, że członkostwo w takiej organizacji cokolwiek znaczy? W Polsce raczej niewiele znaczy. Może właśnie dlatego, że do niczego nie uprawnia, a jedynie coś-tam kosztuje? A mogłoby coś znaczyć, jednocześnie pomagając organizatorom takim imprez. Właśnie o tym mówimy, prawda? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sunlover Posted November 5, 2024 Share Posted November 5, 2024 @OiB słusznie zauważyli że zasady które stosuje Fala są sprawdzone przez wiele edycji imprezy, a relacje z niej są jednoznacznie pozytywne (a jeśli już są narzekania, to na temperaturę czy inne techniczne aspekty, nie na gości). A więc szukamy dziury w całym, czepiając się zasad parowania / rekomendacji Członkostwo w porządnym stowarzyszeniu naturystów byłoby fajną alternatywą do wejścia na tego typu imprezy, tylko najpierw musiałoby zawiązać się porządne stowarzyszenie naturystów. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
martinez_ Posted November 5, 2024 Share Posted November 5, 2024 59 minut temu, Sunlover napisał: Członkostwo w porządnym stowarzyszeniu naturystów byłoby fajną alternatywą do wejścia na tego typu imprezy, tylko najpierw musiałoby zawiązać się porządne stowarzyszenie naturystów. To chyba jest odpowiedź, nie tylko dla singli skarżących się na dyskryminację. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MordechajB Posted November 5, 2024 Share Posted November 5, 2024 22 godziny temu, OiB napisał: Idę o zakład, że FALA, jako organizator tej cieszącej się dużym powodzeniem imprezy, przez lata wypracował optymalne zasady na bazie wielu pozytywnych i negatywnych doświadczeń. Ale może to MY wiemy lepiej? raczej wiedzą co robią, skoro lata event istnieje, w przeciwieństwie do Babylonu w Liberecu, gdzie impreza posypała się przez krzywe akcje Link to comment Share on other sites More sharing options...
BellaCoppia Posted November 6, 2024 Share Posted November 6, 2024 17 godzin temu, Sunlover napisał: Członkostwo w porządnym stowarzyszeniu naturystów byłoby fajną alternatywą do wejścia na tego typu imprezy, tylko najpierw musiałoby zawiązać się porządne Tak i to jest bardzo dobry pomysł. Takie stowarzyszenie naturystów powinno być. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr1988 Posted November 6, 2024 Share Posted November 6, 2024 Ta noc naturystów wydaje sie ciekawą imprezą. Szkoda, że nie mogę w niej uczestniczyć. Będę czekał na relacje jak było Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spiaggiator Posted November 6, 2024 Share Posted November 6, 2024 12 godzin temu, BellaCoppia napisał: Tak i to jest bardzo dobry pomysł. Takie stowarzyszenie naturystów powinno być. Dlaczego Polacy nie biorą przykładu z Amerykanów? Tam stowarzyszenia i kluby są na każdy możliwy temat, mogący zaciekawić i powiązać ze sobą ludzi. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
cherrybike Posted November 6, 2024 Share Posted November 6, 2024 4 godziny temu, Spiaggiator napisał: Dlaczego Polacy nie biorą przykładu z Amerykanów? Tam stowarzyszenia i kluby są na każdy możliwy temat, mogący zaciekawić i powiązać ze sobą ludzi. Może taka już nasza natura - weźmy się i zróbcie. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spiaggiator Posted November 7, 2024 Share Posted November 7, 2024 Ktoś musi zacząć, a z tym jest na ogół największy problem Link to comment Share on other sites More sharing options...
BellaCoppia Posted November 7, 2024 Share Posted November 7, 2024 Do kiedy bilety można kupować przez Neta ? Wie ktoś coś na ten temat ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
martinez_ Posted November 7, 2024 Share Posted November 7, 2024 2 godziny temu, Spiaggiator napisał: Ktoś musi zacząć, a z tym jest na ogół największy problem Tymczasem, jak napisał OiB wyżej w tym wątpu, FNP jest właśnie w likwidacji. Rówineż tymczasem, co roku przed Nocą Naturystów toczą się dyskusje na temat dyskryminacji singli. Może zamiast narzekać, warto poświęcić tę samą ilość energii na stworzenie takiej organizacji? My chętnie się zapiszemy i będziemy opłacać składki, ale nie mamy czasu żeby taką organizacją zarządzać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts