petersen607 Napisano 18 Luty 2021 Udostępnij Napisano 18 Luty 2021 No to czekamy 🤘🤘🤘 Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
Tołhaj Napisano 18 Luty 2021 Udostępnij Napisano 18 Luty 2021 W czwartek ma być 16 stopni, więc wierze, że pojawią się najwięksi twardziele! Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil29 Napisano 31 Marzec 2021 Udostępnij Napisano 31 Marzec 2021 Jutro prognozowane jest 21 stopni dla Krakowa. Czas rozpocząć sezon Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
hrabia1986 Napisano 31 Marzec 2021 Udostępnij Napisano 31 Marzec 2021 Czekam na pierwsze relacje 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
Inna Napisano 10 Kwiecień 2021 Udostępnij Napisano 10 Kwiecień 2021 Może po tym weekendzie się pojawią. Ja póki co rozkładam się na balkonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
Legolas1 Napisano 10 Kwiecień 2021 Udostępnij Napisano 10 Kwiecień 2021 Ja dziś jadąc na rowerze zahaczyłem o plażę i było około 20 osób. Więc sezon już oficjalnie otwarty. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
Brus206 Napisano 18 Kwiecień 2021 Udostępnij Napisano 18 Kwiecień 2021 Hejka . Ja właśnie zaliczyłem 10 Kwietnia nasza Lagunę było super i nawet paru stałych bywalców było. Niedziela tez była fajna tak wiec sezon otwarty. A wy jak już otworzyliście sezon? Pozdrawiam wszystkich bywalców starych i nowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
nissan Napisano 18 Kwiecień 2021 Udostępnij Napisano 18 Kwiecień 2021 @Brus206 zazdroszczę ja czekam na lepszą pogodę Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
Brus206 Napisano 18 Kwiecień 2021 Udostępnij Napisano 18 Kwiecień 2021 Teraz to rzeczywiście pogoda się popsuła i trzeba będzie troche poczekać na ciepłe dni. Dzisiaj podobno w Kryspinowie jest RUNNMARATON Korpoludków , ciekawe czy znowu coś poniszczą jak zwykle ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
Tołhaj Napisano 19 Kwiecień 2021 Udostępnij Napisano 19 Kwiecień 2021 A słyszeliście o tym?https://gazetakrakowska.pl/obwodnica-liszek-przetnie-cholerzyn-efekt-wyburzone-nowe-domy-zniszczone-tereny-zielone-mieszkancy-protestuja/ar/c1-15489842 Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
Megu Napisano 29 Kwiecień 2021 Udostępnij Napisano 29 Kwiecień 2021 Dzień dobry, Jak tam sprawa wygląda teraz? Ktoś już był? rozważam w tygodniu wstąpić na chwilkę jako przystanek rowerowy, jeśli będzie dobra pogoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
Tołhaj Napisano 29 Kwiecień 2021 Udostępnij Napisano 29 Kwiecień 2021 Byłem dzisiaj. Trawa trochę wydeptana po Runmagedonie ale opiekun plaży posiał nową, więc jak trochę deszcz podleje to powinno się pięknie zazielenić. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
Airliner Napisano 2 Maj 2021 Udostępnij Napisano 2 Maj 2021 Pięknie będzie, jak się zazieleni, tylko trzeba będzie uważać na kleszcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
Inna Napisano 3 Maj 2021 Udostępnij Napisano 3 Maj 2021 https://www.malopolskaonline.pl/aktualnosci,Protest_przeciwko_obwodnicy_przy_popularnym_kapielisku_Krakowa-32475.html?fbclid=IwAR1gRKsLIgE5i_0zat4Q8Hzi_httQrA7kET9EK38MMYeLALDCkX1YUZ6PsQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
Airliner Napisano 4 Maj 2021 Udostępnij Napisano 4 Maj 2021 Poczytałem komentarze pod linkiem, który podała @Inna , poszperałem w necie i nigdzie nie mogę znaleźć żadnej mapki z planowanym przebiegiem obwodnicy. Czy ktoś może dysponuje jakąś mapką i zechciałby ją tu zamieścić? Wtedy będzie można coś podyskutować. Pozdrawiam wszystkich majowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
Tołhaj Napisano 5 Maj 2021 Udostępnij Napisano 5 Maj 2021 Mniej więcej tak ma wyglądać przebieg. Jest to mapka stworzona przez protestujących, więc nie jest to przebieg idealnie odwzorowany - odległości mogą być trochę inne. Ewentualnie hale, też może kiedyś powstaną.... ale nie ma ich w planie obwodnicy. Trzeba przyznać, że przebieg drogi biorąc pod uwagę naszą plażę jest bardzo niekorzystny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
Airliner Napisano 5 Maj 2021 Udostępnij Napisano 5 Maj 2021 (edytowane) Jak widać z tej mapki, kolejne piękne miejsce zostanie pozbawione przynajmniej jakiejś części posiadanego uroku. Czy minimalna odległość od linii brzegowej zalewu wynosząca 150 m to dużo, czy mało? Sam nie potrafię tego jednoznacznie ocenić, bo droga biegnąca przez Liszki ma charakter drogi wojewódzkiej, aczkolwiek z tego, co wiem, to ruch na niej jest spory i to również ciężarowy. Myślę, że rozwiązaniem dużo mniej konfliktowym zarówno dla bywalców Kryspinowa, jak i okolicznych mieszkańców byłoby puszczenie obwodnicy bardziej na północ tak, by od strony północnej omijała miejscowość Cholerzyn i za nią łukiem kierowała się na południe, by między Liszkami a Kaszowem wbić się rondem w drogę wojewódzką 780. A gdyby nasi decydenci myśleli perspektywicznie i starali się budować z myślą "na pojutrze", to po minięciu północną stroną Cholerzyna. obwodnica mogłaby iść jeszcze dalej w kierunku zachodnim i z drogą 780 połączyć się dopiero za Kaszowem, co pozwoliłoby wyrzucić ruch główny także i z tej miejscowości. Może trochę odszedłem od tematu naturyzmu w sensie stricto, ale wydaje mi się, że gdyby obwodnica biegła trochę dalej na północ, nie byłoby żadnej uciążliwości (ruch, hałas) zarówno dla plażowiczów, jak i mieszkańców. A gdyby mimo wszystko doszło już do budowy obwodnicy wg mapki, którą załączył @Tołhaj , zawsze w imię ochrony środowiska można zabudować ekrany dźwiękochłonne, a między nimi i linią brzegową zalewu posadzić drzewa. I tak zrobią, jak będą chcieli, pozostaje jedynie mieć nadzieję, że mimo wszystko będzie fajnie nad zalewem. Edytowane 5 Maj 2021 przez Airliner Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
Tołhaj Napisano 5 Maj 2021 Udostępnij Napisano 5 Maj 2021 Wariantów jest klika. Cześć mieszkańców protestuje (zapewne ci mający teraz ciszę i spokój), a część jest zdecydowanie ZA (bo pewnie teraz mają dość ruchu przed domem). Na pewno droga biegnąca przez Cholerzyn i Liszki jest przeciążona. Nie jestem ekspertem, ani nie zagłębiałem się w temat ale nie bardzo widzę sens takiego poprowadzenia drogi. Co stanie się z tranzytem jadącym w kierunku wschodnim gdy dotrze do drogi biegnącej między Cholerzynem, a lotniskiem Balice (774)? Na razie wygląda to tak, że samochody albo pojadą na niewydolne często rondo w Cholerzynie, albo na północ prze równie przytykającą się drogę do węzła Balice. W sieci znalazłem inne warianty, które wydają mi się dużo bardziej sensowe gdzie droga będzie się kończyć tuż przy węźle autostardowym. Na razie nie pozostaje chyba nic innego jak podpisać petycje on-line.https://www.petycjeonline.com/ratujmyzalew Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
Airliner Napisano 5 Maj 2021 Udostępnij Napisano 5 Maj 2021 Rzeczywiście z tej drugiej mapki, którą zamieścił @Tołhaj wynika kilka wariantów i dla zalewu zdecydowanie lepsze są prowadzone bardziej na południe. Pisząc o możliwości puszczenia obwodnicy dalej na północ odniosłem się do mapki, która została sporządzona przez protestujących. Godzinę temu, Tołhaj napisał: Cześć mieszkańców protestuje (zapewne ci mający teraz ciszę i spokój), a część jest zdecydowanie ZA (bo pewnie teraz mają dość ruchu przed domem). Tak to już jest, że nie da się każdego zadowolić, choć w sumie powiem, że nie dziwię się ani jednym, ani drugim. Wiele lat temu, gdy budowano domy, ludzie woleli budować dom przy drodze, ale zwróćcie uwagę, ile było samochodów w kolejnych dziesięcioleciach wstecz. Teraz nikt, kto niemałym nakładem sił i środków wybudował dom w miejscu dotychczas spokojnym, nie chciałby, by pod domem wybudowano mu drogę tranzytową. Dlatego rozumiem i jednych i drugich, zatem bezsprzecznie trzeba wypracować jakiś kompromis. Myślę, że łatwiej będzie o kompromis, gdy obwodnica pójdzie stroną południową. Pozostaje mieś nadzieję, że ostateczne rozwiązanie nie będzie zbyt uciążliwe dla jednych, a jednocześnie w miarę wygodne dla innych. Cóż powiedzieć, pożyjemy - zobaczymy. A pod petycją zapewne się podpiszę Pozdrawiam wszystkich Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
nissan Napisano 6 Maj 2021 Udostępnij Napisano 6 Maj 2021 Jak wygląda dojazd po zimie na parking u Dziadka, oraz koło Rohatyny. W przyszłym tygodniu zapowiadają 🌞🌞 więc się trzeba wybrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz1302 Napisano 10 Maj 2021 Udostępnij Napisano 10 Maj 2021 Jak tam sytuacja na plazy? Mozna sie wybierac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
Airliner Napisano 10 Maj 2021 Udostępnij Napisano 10 Maj 2021 Spokojnie można się wybierać na plażę do Kryspinowa. W tym momencie mam ciekawą propozycję połączenia plażowania w Kryspinowie z super spacerem. Z pętli tramwajowej na Salwatorze zielonym szlakiem turystycznym przez Las Wolski do samego Kryspinowa (ewentualnie przez Las Wolski można iść kawałek żółtym - krótsza opcja). Wychodzimy z pętli wczesnym rankiem by po trzech i pół godzinie dotrzeć nad zalew, nad którym wypoczynek będzie nagrodą za dotarcie tam "z buta" przepiękną trasą. Oczywiście z Salwatora do Kryspinowa idziemy w tekstyliach, a ciuszki zrzucamy już na naszej pięknej plaży 😎 Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
Inna Napisano 12 Maj 2021 Udostępnij Napisano 12 Maj 2021 Jeżeli już planuję plażowanie to trochę szkoda tracić go na taki długi spacer w tekstyliach. Niemniej kiedyś rozmawiałam na plaży z facetem, który dotarł na plażę z Bielan. Twierdził, że szedł nago przez las. Dzisiaj bardzo mocno grzeje, pewnie już trochę stałych bywalców jest. Powiedzcie jaka temperatura wody, czy można już pływać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
Tołhaj Napisano 12 Maj 2021 Udostępnij Napisano 12 Maj 2021 4 godziny temu, Inna napisał: Niemniej kiedyś rozmawiałam na plaży z facetem, który dotarł na plażę z Bielan. Twierdził, że szedł nago przez las. Myślę, że można by i spod Wawelu spróbować ale może się to skończyć, że podjedzie taksówka z niebieskim pasem i kogutami i zaproponuje podwiezienie bez możliwości odmowy. Jechałem dzisiaj drogą w kierunku Mnikowa i rzucając tylko okiem widziałem z 20 ludków. Niestety mimo tak pięknego dnia nie mogłem się zatrzymać by sprawdzić jaka woda. Może jest ktoś na forum, kto dzisiaj jednak moczył przynajmniej palec Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
Airliner Napisano 12 Maj 2021 Udostępnij Napisano 12 Maj 2021 11 godzin temu, Inna napisał: Jeżeli już planuję plażowanie to trochę szkoda tracić go na taki długi spacer w tekstyliach. Mimo wszystko polecam spacer. W sezonie plażowania dni są przecież długie, a zawsze możesz wrócić na Salwator autobusem (w dwie strony to by było już sześć godzin marszu). Ze swojej strony powiem, że sporą część tych dróżek w Lesie Wolskim przebyłem niejeden raz ... 11 godzin temu, Inna napisał: kiedyś rozmawiałam na plaży z facetem, który dotarł na plażę z Bielan. Twierdził, że szedł nago przez las. Nie można wykluczyć, skoro mówił, że szedł, to pewnie szedł. Aczkolwiek - jak już się wypowiadałem w innym wątku - jest i czas i miejsce na naturyzm i w tej kwestii zdecydowanie przychylam się do tego, co pisze @Tołhaj 7 godzin temu, Tołhaj napisał: można by i spod Wawelu spróbować ale może się to skończyć, że podjedzie taksówka z niebieskim pasem i kogutami i zaproponuje podwiezienie bez możliwości odmowy W poniedziałek woda w zalewie była niestety zimna ... Oczywiście może ktoś powiedzieć, że to moje subiektywne odczucie, skoro nie miałem termometru, ale na pływanie się nie zdecydowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane posty