Edi71 Napisano 29 Kwiecień 2016 Udostępnij Napisano 29 Kwiecień 2016 piechotą 3 minuty od TR - Galeria Elektrownia (Szlak Zabytków Techniki) , bezpłatnie, od 1 maja wystawy: lalki z Teatru Ateneum i Dzieci Zagłębia, oraz Ceramika studentów krakowskiej ASP, sam obiekt też jest wart zobaczenia, budynek elektrowni dawnej kopali z urządzeniami, więcej http://www.galeria-elektrownia.czeladz.pl auto (5-15 minut) /autobus (15-30 minut): Czeladź - centrum handlowe M1 (jak ktoś ma za dużo czasu i nie chce zwiedzać zabytków, to jest najbliżej i najłatwiej tam dojechać), dużo GH jest Katowicach, ale w okolicach godziny 15 zaczynają się korki i będzie problem z powrotem do TR, Będzin - zamek, prawdziwy, jedyny w takim stanie w okolicy, Katowice - Nikiszowiec, muza, Wesołe Miasteczko, Park Śląski itd. Siemianowice Śląskie - Park Tradycji (Szlak Zabytków Techniki http://www.zabytkitechniki.pl/Pokaz/153062/o-szlaku). Jest trochę do zobaczenia w DG, Sosnowcu, właściwe każde okoliczne miasto ma jakąś ciekawostkę, a z Czeladzi jest wszędzie blisko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
Bene Napisano 30 Kwiecień 2016 Udostępnij Napisano 30 Kwiecień 2016 właściwe każde okoliczne miasto ma jakąś ciekawostkę To prawda. Na ładną pogodę polecam leniwą krajobrazowo-historyczną przechadzkę do tzw.Trójkąta Trzech Cesarzy. Można iść od strony Sosnowca-wzdłuż rzeki, która spotyka się z inną rzeką. Jeśli ktoś jeszcze interesuje się sztuką współczesną to 15 minut jazdy samochodem, w Katowicach, jest zabytkowy Szyb Wilson i galeria w środku. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
aszu66 Napisano 3 Maj 2016 Udostępnij Napisano 3 Maj 2016 Wczoraj, przy okazji "Lubię to! Sauna Party" po raz pierwszy odwiedziłem Termy Rzymskie. I muszę przyznać, że warto było. Opinie głoszące, że jest to jeden z najlepszych obiektów saunowych nie są nic a nic przesadzone. Jestem pod wrażeniem tego, w jaki sposób udało się zagospodarować tę w sumie niezbyt wielką przecież przestrzeń, mieszcząc w niej wszystko, czego miłośnik saun potrzebuje. Poważną uwagę krytyczną do samego obiektu mam tylko jedną (pomijam "antyczny" wystrój, który mnie akurat nie zachwyca, ale to oczywiście kwestia gustu - każdemu podoba się co innego): jak dla mnie, jest tam zdecydowanie zbyt ciemno - poruszając się wewnątrz, nie czułem się pewnie. Za to bardzo dobre wrażenie zrobiła na mnie Świątynia Saturna - czyli główna, największa sauna w kompleksie. Dużo miejsca, nawet przy wielu osobach nie miałem poczucia ścisku czy zaduchu. Doskonale się czułem, nawet siedząc na najwyższej ławce w trakcie naprawdę gorących seansów - a panowie Daniel Bułka, Damian Rurarz, Ryszard Rak oraz Ryszard Rak Junior potrafią przecież dostarczyć saunowiczom dużo ciepła . A sama impreza? Doskonała - tyle że za krótka . Nie wiem, na czym to polega, ale rzeczywiście w TR jest jakiś inny bieg czasu. Spędziłem tam około dziewięciu godzin i nie mam pojęcia, kiedy to minęło i trzeba było zbierać się do domu. Jednak będę tam wracał nie raz. Dziękuję wszystkim towarzyszom świetnej zabawy, a w szczególności @wro za transport. Do zobaczenia 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
kisielelka Napisano 3 Maj 2016 Udostępnij Napisano 3 Maj 2016 A sama impreza? Doskonała - tyle że za krótka . Nie wiem, na czym to polega, ale rzeczywiście w TR jest jakiś inny bieg czasu. Mam dokładnie takie same odczucia. Kiedy to minęło? Chyba faktycznie jakąś inną czasoprzestrzeń tam mają Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
Trojan Napisano 3 Maj 2016 Udostępnij Napisano 3 Maj 2016 W doborowym towarzystwie czas szybko mija Trzeba powtórzyć imprezke Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
Nict Napisano 3 Maj 2016 Udostępnij Napisano 3 Maj 2016 Dzisiaj mieliśmy okazję zobaczyć nowy "narybek" TR czyli saunamajsterkę Izę, z dużym potencjałem gracji, choć kondycja jeszcze nie ta. Na seansach Ryśka obłożenie w 110% , na pozostałych luzik. Poza tym atmosfera typowa dla TR Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
michal-henryk Napisano 3 Maj 2016 Udostępnij Napisano 3 Maj 2016 Ktoś się orientuje, czy Iza, o której pisze Nict, to nowa saunamajsterka, czy wróciła "stara" Iza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
Nict Napisano 3 Maj 2016 Udostępnij Napisano 3 Maj 2016 Ktoś się orientuje, czy Iza, o której pisze Nict, to nowa saunamajsterka, czy wróciła "stara" Iza? Nówka sztuka, nie śmigana , w pozytywnym znaczeniu bez podtekstów. Pierwsze jej występy były w piątek, dzisiaj kolejne. Z chęcią zobaczymy następne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
xenia Napisano 3 Maj 2016 Udostępnij Napisano 3 Maj 2016 (edytowane) Nówka sztuka, nie śmigana roześmiałam się i ja - ale to zmierza do off... Edytowane 3 Maj 2016 przez xenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Napisano 3 Maj 2016 Udostępnij Napisano 3 Maj 2016 Poniedziałkowa impreza w TR "Lubię to" była bardzo udana, a czas od 10.00 do 22.45 minął bardzo szybko. Oprócz seansów prowadzonych przez saunamistrzów z Term Rzymskich mogliśmy podziwiać seansy gości specjalnych - Damiana Rurarza z Hotelu Binkowski oraz Rysia Raka (seniora i juniora) z Hotelu Kocierz. Poza tym doskonała atmosfera, doskonałe towarzystwo (szczególnie pozdrawiam nowo poznane osoby, również z forum NNS). Mimo pochmurnej pogody udało się rozpalić 2 ogniska i samodzielnie upiec kiełbaski, które wraz z sałatką, pieczywem i dodatkami były w cenie bardzo taniej wejściówki - 60 zł. Frekwencja dopisała, ale nie było nadmiernego tłoku. Był podział na 2 grupy seansowe, ale chętni mogli zazwyczaj uczestniczyć w seansach z innej grupy. Leszek, Prezes Term Rzymskich, przyjął do wiadomości naszą ochotę wydłużania imprez do rana i obiecał , że taka całonocna impreza zostanie przeprowadzona. Poinformował też nas o nowości - wstęp do Term - części plażowej w lato za pół ceny. To bardzo dobra oferta dla naturystów, postulowana przeze mnie już dość dawno temu. Inny spełniany postulat to budowa nowej szatni koedukacyjnej. Żona się bardzo ucieszy, pewnie nie tylko ona. Potwierdził też plany rozbudowy Term, a pierwszym krokiem będzie budowa koloseum - sauny na 300 osób. Trzymamy kciuki. Popieram wniosek aszu o lepszym doświetleniu wnętrza TR. Ale wiem, że są też wnioski przeciwne. Może mała ankieta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz91 Napisano 4 Maj 2016 Udostępnij Napisano 4 Maj 2016 Oświetlenie w saunach jest moim zdaniem idealne. Natomiast na korytarzach kompleksu rzeczywiście mogłoby być nieco jaśniej. Szczególnie jak się z takiej ciemności wychodzi na zewnątrz, to słońce strasznie po oczach daje. Ja rozumiem, że ciemność pozwala osobom skrępowanym poczuć się bardziej komfortowo, poza tym niweluje nadmierną ilość "ukradkowych spojrzeń" Ale mimo wszystko trochę więcej światła by ludziom intymności nie odebrało, a byłoby po prostu przyjemniej i wygodniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
xenia Napisano 4 Maj 2016 Udostępnij Napisano 4 Maj 2016 Natomiast na korytarzach kompleksu rzeczywiście mogłoby być nieco jaśniej. Szczególnie jak się z takiej ciemności wychodzi na zewnątrz, to słońce strasznie po oczach daje. zgadzam się, korytarze są wkurzające, a sauny przyjemne Dopisane: 04 maj 2016 o 03:36 ilość "ukradkowych spojrzeń ten wątek ukradkowych spojrzeń przerasta sam siebie, przeczytawszy go byłam zaskoczona namiętnymi przemyśleniami.Jasność czy ciemność. Kto ma problem, albo go załatwi albo z nim pozostanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
TwoStepsToHell Napisano 4 Maj 2016 Udostępnij Napisano 4 Maj 2016 Rysia Raka (seniora i juniora) z Hotelu Kocierz z Hotelu Kotarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
xenia Napisano 4 Maj 2016 Udostępnij Napisano 4 Maj 2016 Teraz i Steps z pierwszej ręki i ortograficznie.No,no.. edi i Ty wiedzą powalają .Opisz ten wieszak obok jacuzzi-o wieszaku w ankiecie.Wtedy Ci uwierzę ,że i TR kojarzysz- Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
ASHEN Napisano 4 Maj 2016 Udostępnij Napisano 4 Maj 2016 Kolejne sauna party już za nami,kolejny raz zresztą jak każdy pobyt w Termach zaliczamy do udanych .Jak słusznie Xenia napisała Termy pochłaniają, nie wiem jak dla innych ale dla nas tam czas się zatrzymuje i osiem godzin mija jak kilka minut,po prostu magiczne miejsce.Można się czepiać że za jasno, za ciemno ale zawsze będzie tyle racji ile ludzi odwiedzających.Nie będę się rozpisywał na temat seansów,bo wszystkie bardzo nam się podobały dlatego dla Daniela,Damiana i Raków dwóch. Dwa lata temu jak byliśmy pierwszy raz i trafiliśmy na seans w wykonaniu Daniela,nie pamiętam nazwy ale wtedy wydawał mi się jako mistrzostwo świata,pomyślałem że już niewiele można nowego wykminić,w poniedziałek wszyscy pokazali jak bardzo można się mylić,Ci ludzie potrafią z ręcznikami robić cuda . Dla takich seansów i klimatu tego obiektu warto wlec się ponad 300 km, by chociaż przez kilka godzin tam pobyć,wypocząć. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
TwoStepsToHell Napisano 4 Maj 2016 Udostępnij Napisano 4 Maj 2016 Opisz ten wieszak obok jacuzzi-o wieszaku w ankiecie.Wtedy Ci uwierzę ,że i TR kojarzysz- Nie korzystam z jacuzzi Mogę opisać wieszaczki przy basenie zewnętrznym Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
portokalia Napisano 4 Maj 2016 Udostępnij Napisano 4 Maj 2016 Dla takich seansów i klimatu tego obiektu warto wlec się ponad 300 km, by chociaż przez kilka godzin tam pobyć,wypocząć. O to, to, to Do miejsca zacnego nie grają roli km jak się śmiga. Do dobrego po prostu ciągnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
xenia Napisano 4 Maj 2016 Udostępnij Napisano 4 Maj 2016 basenie zewnętrznym ja też mogę, ten parasolowy, a z jacuzzi podobnie miewam Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
TwoStepsToHell Napisano 4 Maj 2016 Udostępnij Napisano 4 Maj 2016 Oprócz parasolowego są jeszcze wieszaczki na skałce z prysznicem oraz na boku jacuzzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
xenia Napisano 4 Maj 2016 Udostępnij Napisano 4 Maj 2016 skałce punkt - też nie widziałam a to drugie to chyba @edi opisuje..? Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
TwoStepsToHell Napisano 4 Maj 2016 Udostępnij Napisano 4 Maj 2016 Dokładnie tak - wieszak na boku jacuzzi - taki z nierdzewki Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
xenia Napisano 4 Maj 2016 Udostępnij Napisano 4 Maj 2016 (edytowane) dobra Ghost Rider , oboje z edi macie 100/100 potem Was odpytama z architektury rzymskiej i greckiej, lokalizacji, i niektórych kiczów, które ja widziałam. Edytowane 4 Maj 2016 przez xenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
TwoStepsToHell Napisano 4 Maj 2016 Udostępnij Napisano 4 Maj 2016 W temacie architektury odpadam. Męczy mnie ona z powodu który wymieniłaś dlatego wyłączam się nie nie zwracam na to uwagi. Sauny i seanse są znacznie ciekawsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
budrys Napisano 4 Maj 2016 Udostępnij Napisano 4 Maj 2016 Byłem w niedziele. Było cudownie! Czas ponad dziewięć godzin minął niepostrzeżenie. Był to nasz pierwszy pobyt TR i na pewno nieostatni. Szkoda, że trochę daleko. Światło na korytarzach mnie ani mojej żonie w żadnym stopniu nie przeszkadzało. Teraz jak w Białce wprowadzili tekstylia pozostały tylko Termy Rzymskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
Edi71 Napisano 4 Maj 2016 Udostępnij Napisano 4 Maj 2016 (edytowane) potem Was odpytama z architektury rzymskiej i greckiej, lokalizacji, i niektórych kiczów, które ja widziałam. Ja się też na historie sztuki nie piszę, kicz TR lubię i mi nie przeszkadza, może dlatego iż się nie znam Jeżeli chodzi o światła, to nie wiem gdzie wam tam jest ciemno, jak dla mnie to dali ostatnio bardzo dużo nowych żarówek i widzę więcej niż bym chciała, TR potrzebują już małego liftingu, i to szybko. Zapomniałam o wieszakach przy wejściu do basenu, ale tam raczej nikt nie wiesza, aby niepotrzebnie nie tamować ruchu przy wchodzeniu i wychodzeniu z basenu. Tak samo nikt ze stałych bywalców nie wiesza ręczników i szlafroków w przedsionku Saturna, aby niepotrzebnie nie robić tłoku przy wychodzeniu, niestety nowi często to robią Edytowane 4 Maj 2016 przez edi71 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane posty