Jump to content

Welcome to Forum NNS

Do something resonable

Termy Rzymskie, Czeladź, 2015-2021

Lady_M
 Share

Recommended Posts

20 godzin temu, abzachpom napisał:

Wolę zapłacić za płatną drogę by komfortowo dojechać,nie przyszłoby mi również do głowy żeby przyoszczędzić kilka stówek i wynajmować nocleg gdzie indziej a do term z plecaczkiem dochodzić.

No widzisz, to Ty, ale inni mogą mieć inne preferencje i, co najważniejsze, nieco inne oczekiwania. Mnie jazda bezpłatną drogą równoległą zupełnie nie przeszkadza, a nawet taką wolę, bo jazda autostradą jest po prostu nudna. A zwłaszcza jadąc rekreacyjnie, nikt mnie nie goni, więc to kilkadziesiąt minut szybciej mnie nie zbawi. Podobnie, jak w pełni jestem przyzwyczajony do budżetowych noclegów alternatywnych, zwłaszcza, że spanie w takowych dla mnie nie różni się jakościowo od spania w luksusowym hotelu. Nie wspominając już o tym, że w niektórych budżetowych kwaterach trafiałem na taki wypas, jakiego nie powstydziłby się niejeden 4-gwiazdkowy hotel...

Generalnie kluczowym zdaniem jest to: 

19 godzin temu, abzachpom napisał:

jeżeli będzie to weekend zgodny z moimi oczekiwaniami

Oczekiwania są tu głównym wyznacznikiem, a te każdy ma swoje i żadne z nich nie są ani lepsze ani gorsze, tylko są po prostu różne.

A tak bardziej w temacie, doszły mnie słuchy, że ktoś ostatnio nasłał kontrolę na Termy Rzymskie, na szczęście obiekt poradził sobie z nią bez problemów. :ok: :brawo: Skomentowałbym dosadniej takie donosicielstwo, ale może złapię się za klawiaturę i napiszę jedynie, że niestety "psów ogrodnika" w naszym narodzie na pęczki...

Edited by Devan

3 godziny temu, Devan napisał:

Oczekiwania są tu głównym wyznacznikiem, a te każdy ma swoje i żadne z nich nie są ani lepsze ani gorsze, tylko są po prostu różne.

I dobrze wiesz znamy się przecież nie od wczoraj,że zgadzam się z tym,zresztą to już napisałem. Ty masz swoje, ja mam swoje bywa że mamy takie same i np wspólnie organizujemy saunowanie czy plażujemy jeszcze ktoś inny swoje. Na tym to polega i każdy ma prawo do tego tak jak TR i inne obiekty mają prawo do swoich oczekiwań finansowych za swoje usługi

• 2 weeks later...

A tymczasem TR w tym roku wzięły na siebie cały cykl Sauna Cup. A przynajmniej taki jest plan.

Planowane terminy turniejów to: 

10-11.04

24-25.04

Możliwy jest też dodatkowy termin w maju w razie dużej ilości zgłoszeń

Mistrzostwa Polski tradycyjnie w czerwcu (03-06.06), mistrzostwa świata już wcześniej zaplanowano we wrześniu.

Edited by Devan

55 minut temu, Devan napisał:

A tymczasem TR w tym roku wzięły na siebie cały cykl Sauna Cup

56 minut temu, Devan napisał:

Mistrzostwa Polski tradycyjnie w czerwcu (03-06.06), mistrzostwa świata już wcześniej zaplanowano we wrześniu

W związku z tym przepraszasz się z TR?

40 minut temu, abzachpom napisał:

W związku z tym przepraszasz się z TR?

A gdzie pisałem, że jadę na którekolwiek z tych wydarzeń? 

Tylko informuję (skoro nikt inny nie raczył), starając się nieco przywrócić tematykę forum na bardziej właściwe tory.

TR to niezmiennie rozdział definitywnie zamknięty w mojej karierze saunowicza.

A swoją drogą to mam delikatnie mówiąc mieszane uczucia na temat takich, a nie innych ustaleń, ale może zachowam ich szczegóły dla siebie. Może powiem tylko, że liczę na to, że cykl Sauna Cup wróci do swojej standardowej formuły w 2022 roku.

Edited by Devan

A ja Ci sie Devan dziwie, jeździsz po "całym świecie", a nowych atrakcji w TR nie chcesz zobaczyć :) 

To może określę to tak - na owym "całym świecie" są dla mnie 4 zasadnicze kategorie obiektów

1) Obiekty, które bardzo lubię i tylko szukam okazji, by do nich pojechać

2) Obiekty, które są całkiem w porządku i jestem skłonny do nich pojechać, częściej lub rzadziej, zależnie od odległości

3) Obiekty, za którymi nie przepadam i mogę przyjechać jedynie przy specjalnych okazjach lub w wybranych okolicznościach.

4) Obiekty, które są na mojej "czarnej liście" i nie jeżdżę do nich wcale, bez względu na okazję czy okoliczności. Tylko wyeliminowanie przez obiekt powodu, przez który na tę listę trafił, może przywrócić taki obiekt do wyższej kategorii.

TR niestety nadal są w grupie 4-ej. I realnie patrząc, kompletnie nie zanosi się na zmianę w tym zakresie.

Edited by Devan
  • Upvote 2

• 3 weeks later...

Licencja kadry narodowej nie jest już potrzebna by odwiedzić TR. Od 26 lutego nie będą także wymagane karty klubowe. Obiekt ma szansę być ogólnie dostępny...... chyba że rząd wymyśli nam nowe obostrzenia.

• Thanks 1

12 godzin temu, Miro napisał:

Rząd nie musi nic wymyślać. Trzecia fala już się zaczyna

Owszem,tylko czy zamknięcie akurat saun poprawi statystyki covidowe:think:

• Upvote 1

Dnia 20.02.2021 o 12:55, renand napisał:

Owszem,tylko czy zamknięcie akurat saun poprawi statystyki covidowe

Statystyki poprawi ograniczenie wszelkich możliwości przenoszenia się wirusa, czyli po prostu kontaktów z innymi osobami.

W TR pomimo wstępu (jak na razie) jedynie z kartami klubowymi, albo przez strefę VIP, frekwencja powyżej średniorocznej. 

Dnia 21.02.2021 o 12:59, Miro napisał:

Statystyki poprawi ograniczenie wszelkich możliwości przenoszenia się wirusa, czyli po prostu kontaktów z innymi osobami.

Akurat sauny w kontekście statystyk są na podstawie mojego rozeznania bez znaczenia, bo w tych kontekstach masowych transmisji wirusa nie było. I zważywszy na okoliczności (nazwijmy to) przyrody, raczej nie ma szans, by były. Zresztą gdyby były, to ta omijająca obostrzenia aktywność wybranych obiektów, w tym TR, by się zakończyła z kretesem. A na podstawie autopsji zaryzykuję hipotezę, że regularne saunowanie w dobie pandemii więcej ludzi uchroniło od zakażenia, niż wirusa zafundowało. Warto oczywiście starać się zachować jak największy dystans w przestrzeniach pozasaunowych, o co ja akurat skrzętnie dbam, natomiast w saunie moim zdaniem temperatury robią robotę. Zresztą, raczej nikt z koronawirusowymi objawami do sauny nie pójdzie, a to przy objawach siła rzeczy moc zarażania jest największa. Choć moja autopsja dotyczy oczywiście innych obiektów, ale skoro TR cały czas trzymały się dzielnie bez żadnych epidemicznych problemów, mogę domniemywać, że tam było i jest podobnie.

Oczywiście, kto ma obawy, wątpliwości, czy z publicznej sauny bezpiecznie jest w obecnym czasie korzystać, to (jak już zresztą było parę razy wspomniane) nie musi do saun chodzić. Dobrze jednak by było, żeby ktoś taki nie hejtował działalności saun i korzystania z nich przez innych. Każdy ma swój rozum i ma prawo do swojego pomysłu na dbanie o własne zdrowie. Czy bardziej skutecznego czy nie, to dopiero czas pokaże.

Edited by Devan
  • Upvote 2

2 godziny temu, Devan napisał:

Zresztą, raczej nikt z koronawirusowymi objawami do sauny nie pójdzie

Można być zarażonym i nie miej objawów. Miniesz się z kimś takim w drzwiach albo złapiesz za poręcz, na którąś ktoś zarażony (nawet bezobjawowo) kichnął, a potem ręką dotkniesz twarzy...

• OMG... 1

Zgadza się, można. Ryzyko incydentalnego zakażenia zawsze jest. Tak samo, jak jest ryzyko poślizgnięcia się na śliskim chodniku i uderzenia się w głowę z tragicznym skutkiem... Też, jak pisałem, ktoś, kto tego ryzyka nie chce podejmować, może nie korzystać. Można zostać w domu... A swoją drogą, o ile mnie wiadomo, bardzo wiele osób (przynajmniej z tych, co znam) zaraziło się covidem właśnie w domu - od współdomownika...

A na mój temat wiem jedno - akurat dla mojego zdrowia największe zagrożenie niesie brak wypoczynku spowodowany odcięciem możliwości w tym zakresie, a sauny i saunowe wyjazdy są w sezonie zimowym w praktyce moją jedyną możliwością w tej kwestii. A negatywnych skutków zdrowotnych braku wypoczynku obawiam się znacznie bardziej niż tego covida, przed którym robią w gacie zazwyczaj jedynie rządzący państwami oraz osoby przesiąknięte covidową propagandą w telewizjach. Ale jak wspomniałem, każdy, kto potrafi myśleć, sam jest w stanie zdecydować, co będzie najlepsze akurat dla jego/jej zdrowia. Tylko dobrze by było, żeby były jakieś opcje w kwestii owych decyzji.

Edited by Devan
  • Upvote 1

14 godzin temu, Devan napisał:

Oczywiście, kto ma obawy, wątpliwości, czy z publicznej sauny bezpiecznie jest w obecnym czasie korzystać, to (jak już zresztą było parę razy wspomniane) nie musi do saun chodzić.

Można dodać do tego, że nie musi i nie powinien taki ktoś chodzić też do sklepów do kościoła, urzędów itd..

Taka osoba powinna zamknąć się w domu i do końca pandemii z niego nie wychodzić.

Do czasu aż ludzie zrozumieją, że 70% populacji musi to przejść lub być zaszczepiona to wariactwo będzie trwać. Tysiące działalności gospodarczych upadło i upada, tysiace ludzkich dramatów których przyczyną nie jest covid a ograniczenia jakie nam państwo zafundowało. 

• Upvote 4

• 2 weeks later...

Odwiedziłem Termy w 27-28 luty rano było jeszcze spokojnie ale popołudniu już tłoczniej się zrobiło, widać że Colloseum przyciąga ludzi do Term jeszcze w te dni było otwarcie ruskiej bani gdzie seanse wykonywał profesionalista Ryszard Rak :) bardzo mi się podobają jego seanse są spokojne i z klimatem czasami człowiekowi potrzebne są takie seanse, banie prowadził jeszcze Hugo i Bogumił, seans Hugo w bani bardzo przyjemny wie jak przeprowadzać taki seans z witkami, natomiast Bogumił chyba nie za bardzo wiedział jak sie robi takie seanse. W colloseum jak dla mnie najlepszym seansem w sobote było wykonanie Damiana i Hugo pt Janusze jeszcze tyle się nie usmiałem co wtedy w saunie widać ze chłopaki dobrze się bawią przy tym i perfekcyjnie machają, w niedziele tak samo ich seans był pierwszy do piosenek Quinów cos pięknego :D Inne seanse tez na wysokim poziomie chodź nie wszystkie. Bardzo polecam to miejsce super atmosfera, obsługa widać że Pan Leszek włożył w to miejsce serce Gratuluje takiego obiektu oraz personelu najbardziej Hugo Damiana ,Krzysztofa oraz Marty :D 

Edited by Susanoo
  • Upvote 1

• 2 months later...

Niedawno chyba na profilu Term na Facebooku był wirtualny spacer po nowej części Term i wyglądało to imponująco:) Jak pod koniec maja otworzą sauny to pewnie niedługo będzie otwarcie tej nowej części. Ciekawe tylko o ile ceny wzrosną.

Wśród zawodników indywidualnych można zaproponować (kolejność startujących przypadkowa): Sebastiana Dziurskiego, Piotra Biedrzyckiego, Łukasz Zmyślonego, Wojciecha Dragę, Kacpra Danisiewicza, Karola Kocielnika, Cesara Israela Truillo Ojedę, Krzysztofa Holeczka.

Z drużyn można nastawić się na duety: Kupiński - Sieraj, Piczura - Pawlikowski, Gomólak - Zmyślony, Jarząbek - Bułka, Sołtysik - Hołeczek, Ziętek - Krupa, Studzianna - Sakosik,

Absolutnie nie znaczy to, że reszta startujących nie jest godna uwagi. Wręcz przeciwnie, warto obejrzeć wszystkich, których tylko się da zobaczyć w akcji, o ile zdrowie i okoliczności pozwolą.

• 1 month later...

Zawsze twierdzę,że TR swój niepowtarzalny klimat mają,szkoda tylko,że w tak brzydkim sąsiedztwie stoją teraz ze wzniesionym Colosseum

20210620_170958.jpg

Piękny obiekt, który odwiedziliśmy jeszcze jak były tylko plany  rozbudowy. 

Proszę o info czy obecnie baseny zewnętrzne oraz plaże są tekstylne czy można naturystycznie się opalać i pływać? 

Godzinę temu, Zebi05 napisał:

są tekstylne

??? TR tekstylne???!!! O tym nie słyszałem,ani tego nie widziałem i nie chciałbym usłyszeć a tym bardziej zobaczyć!!! Obiekty Ci się pomyliły?

3 godziny temu, abzachpom napisał:

??? TR tekstylne???!!! O tym nie słyszałem,ani tego nie widziałem i nie chciałbym usłyszeć a tym bardziej zobaczyć!!! Obiekty Ci się pomyliły?

Parę lat temu były tekstylne wtorki. Polegały na tym, że w basenach było CO

3 godziny temu, OiB napisał:

Parę lat temu były tekstylne wtorki. Polegały na tym, że w basenach było CO

Dzięki za info,umknęło mi, całe szczęście,że parę lat temu i oby nigdy nie wróciły. CO to niech zostanie centralne ogrzewanie a nie gacie w szanującym się obiekcie saunowym

@abzachpom to akurat nie było źle rozwiązanie. Dla debiutantów - łatwiej było się zdecydować, mając bezpieczną opcję stroju wszędzie poza saunami. W praktyce zakładanie po i zdejmowanie  stroju przed każdą sauną było tak uciążliwe, że po jednym - dwóch razach strój i tak lądował w kieszeni szlafroka. Wiem, bo to był nasz debiut saunowy. Widziałem przez cały wieczór CO może 2 osoby pływające w stroju w basenie.

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...

Important Information

You must agree with our Terms of Use.